Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Шоколадова пита с какао

Шоколадова пита с какао

Шоколадова пита с какао
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
1 / 6
09/02/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
90 мин.
Порции
10
"Разчупваме с удоволствие шоколадовата пита с какао - и хапваме бързо, бързо"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 250 мл
  • мас - 4 с.л. разтопена
  • мая - 20 г
  • захар - 4 с.л.
  • сол - 1 щипка
  • яйца - 2 бр. без 1 жълтък
  • ванилова захар - 1 ч.л.
  • за какаова паста
  • масло - 1 с.л.
  • какао - 2 с.л. равни тъмно
  • вода - 3 с.л.
  • брашно - 700 г
  • шоколад - 200 г разтопен
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пригответе, първо, какаова паста, като разбъркате вода и какао.

Разтопете маслото, добавете какаото и бъркайте на гладка паста на слаб огън.

Активирайте маята, замесете тесто и разделете на две части.

В едната прибавете пастата с какао и месите да се получи тесто с равен цвят.

Оставете на топло да втаса 1 час.

Разточете бялото тесто на голям правоъгълник. Намажете с олио и отгоре сложете тестото с какао също на правоъгълник, като го намажете с разтопен шоколад.

Двата листа се навиват на руло и с ръце се точи напред, назад да се удължи.

Отрежете края на рулото като розичка за средата на празничната питката.

Отрежете и 10 кръгчета по 2 см и наредете като цвете в средата 8 от тях, останалите две са за пълнеж в двата края на тавата.

Останалото тесто се срязва на две през средата и всяка се усуква.

Поставете от двете страни на тавата и оставете да втаса още 20 минути, докато напълни тавата.

Намажете с четка с разбит жълтък с 1 с.л. олио и печете в загрята умерена фурна 170°C до готовност, при мен за 25 -30 минути, като след 15 минути се покрива с фолио, да не изгори.

Мека, пухкава и вкусна шоколадова пита за всеки повод!

Да ви е сладко с моята шоколадова пита с какао!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: