Gotvach.bg»Рецепти»Палачинки»Американски Палачинки»Веган палачинки с брашно от елда

Веган палачинки с брашно от елда

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Веган палачинки с брашно от елда
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 6
10/02/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
40 мин.
Порции
10
"Едно е сигурно - и следа няма да остане от тези палачинки"

Необходими Продукти

  • елда - 200 г (или 70/30 елда и спелта)
  • вода - 560 мл (или до постигане на необходимата гъстота)
  • червени боровинки - 35 - 40 г
  • фурми - 3 бр. обезкостени
  • сол - 1 щипка
  • кокосово масло - 25 г
  • круша - 70 г обелен и почистен плод
  • зехтин - 1 с.л. + за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Елдата се смила на брашно в блендер или подходящ кухненски робот. Разбира се, може да се ползва и готово брашно.

При желание може да се сложи и брашно от спелта като се запази общия грамаж.

При брашното се слагат сушените плодове, пресният плод круша и кокосовото масло.

Отново се смила на максимални обороти до постигане на хомогенна гладка смес.

Сипва се водата, добавя се щипка сол и хубаво се разбива. Така сместа се оставя да престои 1 час.

След като премине този час, тестото за палачинки ще се е сгъстило. Ако прецените, дори може да налеете още водичка.

И тук идва най-специфичният момент - печенето.

Поради липсата на яйца и каквато и да е спойваща съставка, правенето на тези палачинки по стандартния начин може да ни се види невъзможно. Аз лично опитвах и беше неуспешно, затова ви предлагам следния метод, с който няма да имате проблеми:

Взима се лист хартия за печене и се отрязва или откъсва квадратче горе-долу малко по-голямо от размера, в който желаете да направите палачинките.

Намазнява се хубаво със зехтин и се слага върху тиган загрят на умерен огън. Когато хубаво се нагрее, се сипва малък черпак от сместа и се разстила с помощта на силиконова шпатула.

Когато палачинката започне да се отделя по краищата, се обръща дирекно върху тигана заедно с хартията или ако цялата се отлепи - и без нея.

Запича се и от другата страна до златист загар.

Тиганът трябва да е с незалепващо покритие или леко намазнен, въпреки че при обръщането суровата страна би трябвало да се е втвърдила и вече да няма риск от залепване.

Процедирайте така до привършване на сместа за палачинките от елда.

Сервирайте топлите и полезни веган палачинки от елда с любимите ви пълнежи!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: