Начин на приготвяне
Елдата се смила на брашно в блендер или подходящ кухненски робот. Разбира се, може да се ползва и готово брашно.
При желание може да се сложи и брашно от спелта като се запази общия грамаж.
При брашното се слагат сушените плодове, пресният плод круша и кокосовото масло.
Отново се смила на максимални обороти до постигане на хомогенна гладка смес.
Сипва се водата, добавя се щипка сол и хубаво се разбива. Така сместа се оставя да престои 1 час.
След като премине този час, тестото за палачинки ще се е сгъстило. Ако прецените, дори може да налеете още водичка.
И тук идва най-специфичният момент - печенето.
Поради липсата на яйца и каквато и да е спойваща съставка, правенето на тези палачинки по стандартния начин може да ни се види невъзможно. Аз лично опитвах и беше неуспешно, затова ви предлагам следния метод, с който няма да имате проблеми:
Взима се лист хартия за печене и се отрязва или откъсва квадратче горе-долу малко по-голямо от размера, в който желаете да направите палачинките.
Намазнява се хубаво със зехтин и се слага върху тиган загрят на умерен огън. Когато хубаво се нагрее, се сипва малък черпак от сместа и се разстила с помощта на силиконова шпатула.
Когато палачинката започне да се отделя по краищата, се обръща дирекно върху тигана заедно с хартията или ако цялата се отлепи - и без нея.
Запича се и от другата страна до златист загар.
Тиганът трябва да е с незалепващо покритие или леко намазнен, въпреки че при обръщането суровата страна би трябвало да се е втвърдила и вече да няма риск от залепване.
Процедирайте така до привършване на сместа за палачинките от елда.
Сервирайте топлите и полезни веган палачинки от елда с любимите ви пълнежи!