Начин на приготвяне
Взимаме 4 глави чесън, разделяме го на скилидки и ги белим добре от люспата, така че да не остава от нея по скилидките, понеже след изпържването остават твърди и жилави и не са никак приятни.
След това взимаме малко тиганче или друг подходящ неголям съд за целта и сипваме в него олио, така че всички скилидки да могат свободно да плуват в него.
Слагаме на котлона да се загрее олиото, след което слагаме скилидките да се изпържат до златисто (златисто-кафяво или по ваш вкус).
Изваждат се в чиния да се изцеди олиото от тях, като за целта може да използва решетъчна лъжица. След като се отцедят от олиото, са готови за консумация, като вкусът им става превъзходен.
Разбира се, нека не забравяме и някои други от качествата на чесъна, не само вкусовите, но и тези, свързани с човешкото здраве.
Знаем, че чесънът присъства в хилядите рецепти на различни лекове от народната медицина, така че никога не е излишно да си похапваме чесънче от време на време.
А така приготвен пърженият чесън, вкусът му става хем достатъчно мек, хем достатъчно наситен, което, от своя страна, освен че го прави много подходящ за добавка към други ястия, го прави и идеален за директна консумация.
Коментари