Начин на приготвяне
За тази апетитна и витаминозна салата червеното цвекло се измива много добре.
Нарежда се в дълбока тенджера.
Залива се със студена вода.
Вари се на слаб огън 1 час или докато при набождане цвеклото омекне.
Изважда се от водата и се оставя да се отцеди.
Цвеклото се обелва и нарязва на ситни кубчета.
Киселите краставички се нарязват на дребни кубчета и се оставят върху домакинска хартия, за да се отцедят.
Киселото мляко предварително се изцежда за 24 часа.
Изцеденото мляко се изсипва с купата, в която ще се бърка.
Прибавя се сусамовият тахан и се разбърква много добре.
Прибавят се цвеклото, изцедените кисели краставички и грахът.
Разбърква се много добре вкусната салата с цвекло.
Купата се завива с фолио за свежо съхранение и прибалтийска салата със сусам се оставя за 30 мин в хладилник, за да попие.