Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кекс»Кекс с черен шоколад и глазура

Кекс с черен шоколад и глазура

Кекс с черен шоколад и глазура
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
1 / 4
03/11/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
10
"Като го гледаме този кекс, вече си представяме как ще изглежда, разрязан на парчета - и гледката е страхотна"

Необходими Продукти

  • яйца - 4 бр.
  • захар - 200 г
  • прясно мляко - 100 мл
  • бакпулвер - 1/2 пакет
  • брашно - 2 ч.ч.
  • какао - 1 ч.л.
  • олио - 50 мл
  • черен шоколад - 2 с.л. на ситно
  • лешници - 1 с.л. смлени
  • глазура
  • масло - 1 с.л.
  • черен шоколад - 40 г
  • сметана - 100 - 150 мл
  • шоколадов прах - 1 с.л. равна от крем без варене
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа се разбиват яйцата със захарта, разбива се с миксер и прибавяме прясно мляко, олио и накрая брашно с бакпулвер.

Черен шоколад се нарязва с нож на ситно, лешниците се смилат и прибавяме в кексовата смес. Сипва се сместа в кексова малка форма - намазнена с олио и поръсена с брашно.

Последните три лъжици от тестото се смесва с какао и сипваме върху кекса на точки, а после с шишче се разбърква не толкова за шарка, колкото за аромат.

Печем на предпоследно ниво в загрята фурна на 180 градуса около 30 минути, докато се надуе.

Премествам на средно ниво на решетката и се запича отгоре за 10 минути. Проба с дървено шишче, да няма тесто по него. Изважда се и оставяме да се охлади.

В малка касеролка се загрява сметана, добавя се начупени парчета черен шоколад докато се разтопи, като се разбърква непрекъснато.

Накрая сипваме шоколадов прах от крем без варене и сваляме от котлона. Прибавя се малко и разбъркваме да се разтопи.

Оставя се леко да се охлади и с лъжица се декорира кексът отгоре. Украсява се с шоколадови дражета и поръсваме с кокос.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Miss Tasty
Miss Tasty
аз бих сложила и щипка канела, ей така за аромат леко
08.11.2019 22:52