Начин на приготвяне
Гъбена супа с шийтаке - лека и здравословна идея за обяд или вечеря.
Накълцайте лука на много ситно, а стръковете селъри нарежете на малки кубчета заедно с листата. Сложете ги да се запържват в зехтина с малко сол и след минутка две добавете морковите, също нарязани на кубчета, но малко по- едри.
След като зеленчуците поомекнат, а морковите пуснат прекрасния си цвят, сложете маслото, а когато се разтопи, сипете две пълни лъжици брашно и бъркайте около минута.
Сложете почистените и нарязани на едро гъбки шийтаке, разбъркайте и налейте около 1 литър топла вода или бульон (зеленчуков или гъбен), разбърквайки за да се разтвори добре брашното. Подправете с черен пипер, още сол и лимонова трева на прах. Варете около 25 минути, като доливате още вода или бульон когато нивото му в тенджерата намалее.
За финал, добавете сметаната и поръсете обилно със скълцан магданоз. Гответе супата още 5-10 минути и отстранете от огъня.
За допълнително овкусаване на гъбената супа, пресовайте скилидка чесън и накълцайте още магданоз на ситно. Смесете със изцеденият сок от 1 лимон и малко сол.
Поднесете супата с шийтаке гореща с по две лъжици от приготвения дресинг или винегрет или го сервирайте отделно, за да си овкусява всеки с по колкото желае от него.