Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Сладки рула»Руло със сладко от боровинки и маскарпоне

Руло със сладко от боровинки и маскарпоне

В кухнята с БениВ кухнята с Бени
Мастър Шеф
4067186
Руло със сладко от боровинки и маскарпоне
Снимка: В кухнята с Бени
3 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
10 мин.
Общо
30 мин.
Порции
10
"Руло със сладко от боровинки, което нямаме търпение да разрежем"

Необходими Продукти

  • За блата
  • яйца - 3 бр.
  • захар - 3 с.л. /пълни/ 50 г
  • вода - 3 с.л. топла
  • какао - 2 с.л./натурално/ използвам ION /10 г/
  • брашно - 4 с.л. /50 г /не повече/
  • бакпулвер - 2 ч.л. /равни/ 5 г
  • ванилия - 1 ч.л.
  • сол - малка щипка
  • За крема
  • маскарпоне - 250 г
  • заквасена сметана - 200 г /ползвам Данон/
  • пудра захар - 5 с.л. /60 г /
  • сладко от боровинки - моето е домашно
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разделих белтъците от жълтъците. Първо, разбих белтъците с щипката сол на пухкав сняг.

В друг съд разбих жълтъците със захарта и ванилията. Когато сместа побеля, добавих топлата вода и какаото.

Към тази смес добавих разбитите белтъци и за кратко разбърках с миксер. Фурната загрях на 170 °C.

Брашното пресях с бакпулвера и постепенно го добавих към сместа, като вече разбърквах с шпатула, стараейки се да запазя въздушността ѝ.

Тавата на фурната, която е с размер 43х33 см, покрих с хартия за печене. Намазах я с масло и изсипах сместа. Разпределих я равномерно на тънък пласт и сложих да се пече в загрята на 170°C фурна за около 8 минути или до суха клечка.

Блатът се изпича много бързо и е добре да остане по-мек, а не препечен. Оставих го за 2-3 минути леко да изстине и навих на стегнато руло, използвайки и хартията. Навих го по късата страна, като така се получи с повече завивания /дано се разбира какво искам да кажа/.

След това го увих и в кърпа и така оставих да се охлади напълно.

През това време приготвих крема, като в купа сложих сметаната, маскарпонето и пудрата захар и с миксер ги разбърках за кратко, колкото да се смесят.

След около 20 минути развих внимателно рулото и го намазах равномерно с по-голямата част от крема.

Разпределих няколко лъжички от сладкото от боровинки, без да прекалявам.

Навих го и внимателно прехвърлих в чинията за сервиране. Намазах отгоре и отстрани с останалия крем и го прибрах рулото с маскарпоне в хладилника за през нощта.

Добре е да бъде покрито с фолио за свежо съхранение, за да не изсъхне кремът отгоре. Ако не разполагате с толкова време, имайте предвид, че му трябват поне 5 часа, за да омекне блатът на това уникално сладко руло.

На сутринта декорирах с малко сладко и листенца мента. Отрязах първите парченца и се насладихме на свеж и вкусен десерт - руло със сладко от боровинки.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка: