Начин на приготвяне
Разделих белтъците от жълтъците. Първо, разбих белтъците с щипката сол на пухкав сняг.
В друг съд разбих жълтъците със захарта и ванилията. Когато сместа побеля, добавих топлата вода и какаото.
Към тази смес добавих разбитите белтъци и за кратко разбърках с миксер. Фурната загрях на 170 °C.
Брашното пресях с бакпулвера и постепенно го добавих към сместа, като вече разбърквах с шпатула, стараейки се да запазя въздушността ѝ.
Тавата на фурната, която е с размер 43х33 см, покрих с хартия за печене. Намазах я с масло и изсипах сместа. Разпределих я равномерно на тънък пласт и сложих да се пече в загрята на 170°C фурна за около 8 минути или до суха клечка.
Блатът се изпича много бързо и е добре да остане по-мек, а не препечен. Оставих го за 2-3 минути леко да изстине и навих на стегнато руло, използвайки и хартията. Навих го по късата страна, като така се получи с повече завивания /дано се разбира какво искам да кажа/.
След това го увих и в кърпа и така оставих да се охлади напълно.
През това време приготвих крема, като в купа сложих сметаната, маскарпонето и пудрата захар и с миксер ги разбърках за кратко, колкото да се смесят.
След около 20 минути развих внимателно рулото и го намазах равномерно с по-голямата част от крема.
Разпределих няколко лъжички от сладкото от боровинки, без да прекалявам.
Навих го и внимателно прехвърлих в чинията за сервиране. Намазах отгоре и отстрани с останалия крем и го прибрах рулото с маскарпоне в хладилника за през нощта.
Добре е да бъде покрито с фолио за свежо съхранение, за да не изсъхне кремът отгоре. Ако не разполагате с толкова време, имайте предвид, че му трябват поне 5 часа, за да омекне блатът на това уникално сладко руло.
На сутринта декорирах с малко сладко и листенца мента. Отрязах първите парченца и се насладихме на свеж и вкусен десерт - руло със сладко от боровинки.
Да ви е сладко!