Gotvach.bg»Рецепти»Паста»Трахана»Домашно приготвена Турска трахана

Домашно приготвена Турска трахана

Н.АкифоваН.Акифова
Иноватор
2672k8793
Домашно приготвена Турска трахана
Снимка: Н.Акифова
1 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
120 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
150 мин.
"Стара рецепта за домашна турска трахана"

Необходими Продукти

  • Са соса
  • домати - 3 кг
  • червени чушки - 2 кг
  • зелени чушки - 1 кг
  • лук - 1 кг
  • чесън - 1 глава
  • сминдух - 1 шепа пресен
  • магданоз - 1 шепа пресен
  • копър - 1 шепа пресен
  • джоджен - 1 шепа пресен
  • вода - 1 л
  • За омесване
  • кисело мляко - 600 мл домашно
  • брашно - около 2 кг (+ още, ако е течна сместа)
  • сол - 3 с.л
  • черен пипер - 1 с.л. прах
  • джоджен - сух 3 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Една много стара рецепта за домашна турска трахана е тази.

Измиваме и изчистваме всички зеленчуци, нарязваме на едри парчета и слагаме в тенджера под налягане, отгоре добавяме всички зелени подправки, доливаме литър вода и оставяме за половин час, да се сготвят.

След като се сготвят, зеленчуците се пасират много добре и се прецеждат в гевгир, изхвърлят се остатъците от зеленчуци люспи и стъбла.

В голям леген пресяваме брашното, отгоре изсипваме сместа (соса), изсипваме киселото мляко и прибавяме всички подправки. Започваме да омесваме тестото, трябва да се получи хубаво плътно тесто.

Слагаме в кофа с капак и разбъркваме всеки ден по един път, за да спадне тестото.

След четири-пет дена взимаме една чиста постелка (чаршаф) и отгоре изсипваме с лажица парчета тархана. Оставяме на слънце да изсъхне, може да използваме големи тави за целта. Аз исках да изглежда автентично и така изсуших.

След един ден обръщаме парчетата, още след един ден ги начупваме на по- малки.

След няколко деня сушене на слънце е достатъчно.

Целия материал минаваме през блендер - малко пъти, докато се образува прахообразна суха смес.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: