Начин на приготвяне
Карфиолът се почиства от листата си и се измива. Подсушава се с кухненска хартия.
В една купичка се смесват олиото с всички останали подправки, които са изброени, като биха могли да се добавят и други по вкуса Ви.
Това е класическият вариант. Разбъркват се добре, така че да няма бучици. С една сладкарска четка се обмазва отвън, а остатъкът от соса се изсипва вътре. Раздрусва се навсякъде.
Слага се в съда, в който ще се пече. На дъното на съда се добавя още малко мазнина.
Слага се карфиолът, покрива се с фолио за печене и се слага в загрята фурна.
Пече се 30-40 минути на 200°C (ако фурната е без вентилатор, може да отнеме 45-50 минути). Запича се за още 5 минути съвсем накрая.
Тази рецепта за печен карфиол е много ползвана от гурме-ресторантите в Берлин. И я знам от един шеф в такъв ресторант. Той я сервира и самостоятелно и върху канапе по избор. Много подходящо такова е от киноа.
След като се аранжира по желания от вас начин, се добавя лимон и се поръсва с магданоз!
Цял карфиол на фурна - става неустоимо добро и вкусно!