Цял карфиол на фурна

Цял карфиол на фурна
Снимка: Потребител#311853
4 / 9
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
55 мин.
Порции
4
"Много апетитен цял печен карфиол на фурна - опитайте непременно"

Необходими Продукти

  • карфиол - 1 глава /големината е по желание/
  • олио - 4 с.л.
  • сол - 1 ч.л. равна
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • доматено пюре - 1 с.л. /или хариса паста)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Карфиолът се почиства от листата си и се измива. Подсушава се с кухненска хартия.

В една купичка се смесват олиото с всички останали подправки, които са изброени, като биха могли да се добавят и други по вкуса Ви.

Това е класическият вариант. Разбъркват се добре, така че да няма бучици. С една сладкарска четка се обмазва отвън, а остатъкът от соса се изсипва вътре. Раздрусва се навсякъде.

Слага се в съда, в който ще се пече. На дъното на съда се добавя още малко мазнина.

Слага се карфиолът, покрива се с фолио за печене и се слага в загрята фурна.

Пече се 30-40 минути на 200°C (ако фурната е без вентилатор, може да отнеме 45-50 минути). Запича се за още 5 минути съвсем накрая.

Тази рецепта за печен карфиол е много ползвана от гурме-ресторантите в Берлин. И я знам от един шеф в такъв ресторант. Той я сервира и самостоятелно и върху канапе по избор. Много подходящо такова е от киноа.

След като се аранжира по желания от вас начин, се добавя лимон и се поръсва с магданоз!

Цял карфиол на фурна - става неустоимо добро и вкусно!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка: