Начин на приготвяне
Измийте и залейте лещата с вода. Сложете на котлона да заври, сменете я, щом това стане.
Добавете картофите в новата вода. Щом омекнат, се вадят, намачкват се с вилица и пак се връщат при лещата.
Нарежете и запържете сланината в тиган. Добавете при нея нарязаните чушка, лук и морков.
След 2-3 мин. добавете накълцания пресен лук. Щом омекнат, добавете чесъна и нарязания домат. Овкусете с чубрица, червен пипер и магданоз.
Сипете зеленчуците при лещата и сипете всичко в гювеч.
Сложете във фурната лещата в гювеч и гответе до омекване. Поръсете с магданоз и нарязан чесън.
Дядовата леща в глинен гювеч се поднася със сланина и пушен червен пипер.