Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Сарми»Сармички в глинен гювеч

Сармички в глинен гювеч

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8967k3k4k1
Сармички в глинен гювеч
Снимка: Sevdalina Irikova
1 / 4
18/08/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
65 мин.
Порции
6
"Глиненият гювеч е направен, за да приготвите в него най-апетитните сармички с лозови листа и не позволявайте на никого да ви убеди в противното"

Необходими Продукти

  • лозови листа - консервирани
  • кайма - 700 г
  • ориз - 150 г
  • вода - 500 мл
  • зеленчуков бульон - 400 мл
  • растителна мазнина - 6 с.л.
  • кимион - 1 ч.л.
  • червен пипер - 1 к.л.
  • черен пипер - 1 к.л.
  • сол - на вкус
  • кисело мляко - за гарниране
  • лют пипер - за поръсване по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В подходяща купа поставяме каймата, като правим в нея кладенче.

Оризът измиваме и поставяме в тенджера със студена вода и варим до полуготовност.

Изплакваме го под струя вода и оставям да се изцеди.

В него прибавяме подправките - черен и червен пипер, кимион и сол на вкус (лозовите листа са от саламура) и 1/2 от растителната мазнина.

Изсипваме охладения овкусен ориз в каймата и разбъркваме добре.

Покриваме купата с фолио за свежо съхранение и я оставяме за около 1 час в хладилника.

Изваждам лозовите листа от саламурата и ги изплаквам с вода.

Оформяме от каймата топчета, като тяхната големина определяме според ширината но листото.

На дъното на гювеча сипваме от останалата растителна мазнина и поставяме чиния, съобразена с диаметъра на дъното на съда (така сармите отдолу не прегарят).

Подреждам върху нея сармите плътно, като отгоре ги притискаме с още една чиния.

Заливаме ги със зеленчуковия бульон и поставяме гювеча в студената фурна.

Тъй като оризът ни е полусварен предварително, сармите са готови за около 35-40 минути.

Поднасяме лозовите сарми в затоплени чинии, като ги гарнираме с кисело мляко или сос Бешамел, лют пипер и салата според сезона.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: