Начин на приготвяне
Има различни версии на рецепти за сос терияки, но като цяло това е смес от соев сос, саке, мирин и/или захар. Ако използвате метода на намазване, сосът трябва да се кондензира, за да стане по-гъст, така че да полепне лесно по рибата или месото.
Понякога сосът се сипва, докато месото или рибата се готвят, но понякога просто добавяте соса към пърженото месо/риба на тиган и готвите допълнително, за да кондензирате соса. Днешната ми рецепта използва втория метод.
Пропорцията на съставките на соса е лесна за запомняне – равни порции соев сос, саке, мирин и малко захар. Количеството захар може да бъде някъде между половин лъжичка до нула. Но ако обичате сладко, не се колебайте да добавите малко кафява захар.
Пригответе соса Терияки. Загрейте соевия сос, след това го прехвърлете в купа и разтопете кафявата захар в него. Разбъркайте. След това добавете останалите съставки: няколко зърна черен пипер, обелен и нарязан чесън, няколко резена пресен джинджифил и мирин.
Бързо изплакнете сьомгата под прясна течаща вода и отстранете всички останали кости. След това с остър нож нарежете на парчета, като запазите кожата.
Поставете сьомгата в купа и я покрийте със соса Терияки. Покрийте със стреч фолио и оставете да се маринова на хладно място за няколко часа, като не забравяйте да обръщате от време на време.
След като мариновате, подсушете филета от сьомга с кухненска кърпа.
Загрейте олио в тиган на средно силен огън.
Добавете филетата от сьомга с кожата надолу и натиснете центъра на филетата за около 30 секунди да се запечатат, за да избегнете втвърдяване.
Гответе за 2 минути, обърнете ги и гответе още две минути.
Добавете 1 супена лъжица саке в тигана, покрийте с капак и задушете за около 30 секунди.
Махнете капака и обърнете филетата, след което добавете соса Терияки. Когато сосът започне да бълбука, с лъжица полейте филетата със соса. Когато количеството на соса намалее до около 2-3 супени лъжици, изключете котлона.
Прехвърлете сьомгата в чиния за сервиране, залейте сьомгата със соса от тигана.
Гарнирайте със свежа салата, за предпочитане с нотка на киселинност, която се съчетава добре със сладостта на сьомгата: например салата от зеле или зелена салата, салата радикио.
Сьомгата с класически сос Терияки е готова.