Начин на приготвяне
Изцедете лимоновия сок в прясното мляко, разбъркайте и оставете за 10 минути да се пресече.
Разбийте яйцата (на стайна температура) със захарта и щипката сол. Добавете маслото разтопено, но не горещо. При непрестанно разбиване налейте и пресеченото мляко със содата бикарбонат и ваниловият екстракт.
Към течната смес пресейте брашното на части със бакпулвера и разбъркайте до хомогенност с плавни движения на шпатулка или дървена лъжица, като се стараете да я движите само в една посока.
Сипете кексовата смес в намаслена и набрашнена голяма форма за кекс. Изпечете за 50 минути на 180 градуса в предварително загрята фурна.
8-10 минути преди да изтече времето за печене, се заемете с глазурата за кекса. За нея разтопете на слаб огън маслото със захарта, водата и течният ванилов екстракт.
Когато извадите готовият кекс, без да отделяте от формата и докато е още горещ, надупчете с клечка и залейте равномерно с маслената смес. Оставете така кекса с маслена глазура за няколко минути да поеме и след това извадете от формата и оставете да изстине напълно.
*За по-малък кекс винаги можете да намалите продуктите наполовина или от посочените да изпечете в две отделни форми. В такъв случай трябва да редуцирате времето за готвене и да печете около 35 минути или до суха клечка.
Да ви е сладко!