Начин на приготвяне
Приготвяме блата, като първо разбиваме яйцата и захарта до пухкава смес. В блендер омесваме банана с меда и орехите.
Получава се гъста смес, която прибавяме към яйчената. След това добавяме и брашното, като бъркаме с шпатула.
Печем в предварително загрята фурна на около 180 °C за 20-тина минути. След като блатът е изпечен, се изважда от фурната, за да изстине, преди да го разполовим.
През това време приговяме крема. Бананите се слагат в блендер заедно с прясното мляко. Бърка се, докато не се получи хомегенна смес. Слага се на котлона да се затопли и през това време малка част от млечната смес се обърква с нишестето и брашното, така че да няма бучки.
Прибавя се и ванилията. Когато млякото се загрее почти до завиране, се прибавя останалата смес. Бърка се, докато не се сгъсти. След това сметаната се разбива и се прибавя с шпатула малко по малко към останалия крем, за да се получи пухкава консистенция.
Блатът се разрязва на две, дооформя се в идеален кръг, с помощта на нож и остатъка се прави на трохи, с които ще декорираме банановия сладкиш отгоре.
По средата между двата блата се полага малко повече от половината крем, а останалият се намазва отгоре и отстрани на лесната плодова торта.
Трохите се поръсват отгоре и отстрани, а по желание може да добавите нарязани на кръгчета банани и намазани с желатин, за да не почернеят.
Банановата торта с мед и орехи се оставя в хладилника да стегне за поне 24 часа.
Бон Апети!