Начин на приготвяне
Плънката за пилешкото вретено.
Загрейте маслото в голям тиган (24-26 см в диаметър). Сложете нарязаните скилидки чесън, гответе на слаб огън за около 60 секунди, добавете ситно нарязана червена пиперка. Добавете гъбите, пригответе ги до готовност, като не забравяте да разбърквате.
Подправете със сол, черен пипер, добавете магданоз. Оставете гъбите да изстинат.
Направете джобче в най-дебелата част на гърдите или разрежете като книга - както ви допада. На снимката съм показала варианта книга.
Готовите гърди поръсете със сол и черен пипер. Разтрийте всяко парче, за да нанесете равномерно подправките и наситнените билки розмарин и салвия.
Напълнете всяка гърда със задушените гъби, пипер и настъргано сирене. Затворете месото от двете страни с клечка за зъби, за да не изпадат гъбите. Оваляйте гърдите в брашно.
Налейте зехтин в тигана, в който са се пържили гъбите (отстранете остатъците от гъбите), загрейте го и запържете пилешкото за 3 минути от всяка страна, покрийте с капак.
В същия тиган, където се е пържило пилешкото вретено, добавете малко растително масло, загрейте го, запържете лук до светло златисто, добавете гъбите и запържете заедно, докато се изпари цялата вода от гъбите и леко се запържат. Добавете брашно и за минута го запържите.
Можете да пропуснете брашното, ако сте оваляли добре в брашно пилешките гърди, то ще сгъсти соса.
След това изсипете виното в тигана, разбъркайте с гъбите и лука, малко сол и черен пипер, по-добре е да подсолите малко. Оставете соса да заври за кратко. Ако е необходимо, добавете стотинка грама бульон или водичка. Изсипете готовия сос върху пилето в тиган за фурна или тава за печене.
Сложете пилето с разкошния сос да се готви във фурната при температура 180 °C за около 25 минути, в зависимост от дебелината на пилешките филета.
Сервирайте горещо със сос, поръсете със ситно нарязани билки преди сервиране, всякакви зърнени храни, картофи, зеленчуци са подходящи за гарнитура.
Добър апетит с моето пилешко вретено в разкошен сос на фурна.
Съвет: Ако ползвате гъби, печурки, манатарки и др., директно ги изсипете в тигана и гответе. Ако ползвате сушени, първо, ги изсипете в купа с вода и оставете така около 2 часа, преди да задушите в тигана.