Начин на приготвяне
Свинското месо подсушаваме и внимателно разрязваме с остър нож по дължина на две. Внимаваме острието на ножа да не стига до края. Разтваряме филето и го поставяме между два слоя прозрачно фолио.
Начукваме го внимателно, като не използваме силата си, а се стремим да изтъним месото, без да го накъсваме. Овкусяваме го с черен пипер и малко сол само от вътрешната страна.
Поставяме го в сметаната (или прясно мляко) и го оставяме да се маринова в нея 1 час.
Така ще го хидратираме и то ще остане сочно и крехко при запичането.
Празът нарязваме на ситно и го сотираме в маслото. След като омекне прибавяме към него и печурките. Овкусяваме с малко сол и пипер на вкус. Изваждаме ги в чиния и ги смесваме с картофеното пюре.
Това ще е нашата плънка, която равномерно ще нанесем върху филето. Завиваме вретеното на руло и фиксираме краищата му с клечка за зъби. Намазваме повърхността му с дижонска горчица и го поръсваме с мащерка. Поставяме го в тавичка за печене и заливаме с говеждия бульон.
Морковите измиваме добре и ги режем на кръгчета. Лукът режем на четвъртинки. Подреждаме ги около месните рулца. Покриваме тавичката плътно с алуминиево фолио.
Запичаме рулата в предварително загрята фурната около 30 мин. на 180° С.
Последните десет минути увеличаваме градусите на 200 при запичането и махаме фолиото.
Изваждаме свинските рулца от фурната и ги оставяме да починат 10 мин., преди да се поднесат и нарежат.
Поставяме тавичката от запичането на месото върху котлон на средна температура. Деглазираме дъното с червено вино. Изчакваме алкохолa да се изпари.
Сгъстяваме соса с нишесте. Минаваме го през цедка, като претриваме и сварения и запечен лук.
За гарнитурата задушаваме замразения спанак за кратко и пресованата скилидка чесън. Овкусяваме със сол и пипер. Прибавяме сварения на пара ориз, като добавяме малко от говеждия бульон.
Смесваме ги с киноата и разбъркваме добре.
Сглобяваме чинията, като поднесем свинското филе, залято с разкошния сос. Гарнираме с комбинацията от киноа, спанак и ориз, поставена в ринг. Аранжираме със морков, маринована пиперка и аранжираме със стръкче прясна мащерка.