Начин на приготвяне
Патладжана се бели на ивички и се реже на малки кубчета. Осолява се и оставя да се махне горчивия сок за 15-20 минути. Изплаква се и подсушава.
Телешкото месо се нарязва на малки кубчета, осолява се и полива с 5 с.л. олио. Оставя се за 10 часа да се маринова. Лукът се нарязва на ситно.
В дълбока тенджера се налива олиото и се загрява, слага се патладжанът и се пържи 3 минути като се разбърква, изважда се и оставя настрана.
В същата тенджера се слага масло и като се сгорещи се пържи лука за 3-4 минути след което, се поръсва с червен пипер и доматено пюре. Посолява се и се прибавя грах, мащерка, черен пипер, запържения патладжан и маринованото телешко месо.
След като поври за 30 минути на бавен огън, махаме тенджерата от котлона.
В купичка се поставят 2 кори, като краищата висят свободно. Пълним с част от плънката и краищата се събират отгоре. Обръщаме в намаслена тавичка - получава се топка. Това се повтаря още 7 пъти.
Приготвя се сосът. В подходящ съд се загрява олиото и маслото. Сипваме брашното и бъркаме, за да се запържи леко, налива се прясното мляко и готварска сметана(по-желание). Бърка се, докато леко се сгъсти, овкусяваме и е готов.
С този сос се залива кебапа и пече в предварително загрята на 190 градуса фурна за 30 минути. Изважда се и поръсва с настърган кашкавал. Запича се до златисто за още 10-15 минути.
Султан кебапът с телешко месо е много вкусен.