Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Кебап»Султан кебап с телешко месо

Султан кебап с телешко месо

The Fire LionThe Fire Lion
Новак
3523846
Султан кебап с телешко месо
Снимка: The Fire Lion
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
120 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
165 мин.
Порции
8
"Когато сме в настроение за месце, ни се хапва точно телешки султан кебап"

Необходими Продукти

  • кори за баница - 16 бр.
  • телешко месо - 1 кг от бут
  • лук - 4 глави
  • патладжани - 2 бр.
  • доматено пюре - 4 с.л.
  • зелен грах - 400 г
  • сол
  • червен пипер - 2 ч.л.
  • черен пипер - 2 ч.л.
  • мащерка - 2 щипки
  • кашкавал - 350 г
  • масло - 40 г
  • ЗА СОС БЕШАМЕЛ
  • масло - 100 г
  • олио - 5 с.л.
  • брашно - 5 с.л.
  • прясно мляко - 500 мл
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Патладжана се бели на ивички и се реже на малки кубчета. Осолява се и оставя да се махне горчивия сок за 15-20 минути. Изплаква се и подсушава.

Телешкото месо се нарязва на малки кубчета, осолява се и полива с 5 с.л. олио. Оставя се за 10 часа да се маринова. Лукът се нарязва на ситно.

В дълбока тенджера се налива олиото и се загрява, слага се патладжанът и се пържи 3 минути като се разбърква, изважда се и оставя настрана.

В същата тенджера се слага масло и като се сгорещи се пържи лука за 3-4 минути след което, се поръсва с червен пипер и доматено пюре. Посолява се и се прибавя грах, мащерка, черен пипер, запържения патладжан и маринованото телешко месо.

След като поври за 30 минути на бавен огън, махаме тенджерата от котлона.

В купичка се поставят 2 кори, като краищата висят свободно. Пълним с част от плънката и краищата се събират отгоре. Обръщаме в намаслена тавичка - получава се топка. Това се повтаря още 7 пъти.

Приготвя се сосът. В подходящ съд се загрява олиото и маслото. Сипваме брашното и бъркаме, за да се запържи леко, налива се прясното мляко и готварска сметана(по-желание). Бърка се, докато леко се сгъсти, овкусяваме и е готов.

С този сос се залива кебапа и пече в предварително загрята на 190 градуса фурна за 30 минути. Изважда се и поръсва с настърган кашкавал. Запича се до златисто за още 10-15 минути.

Султан кебапът с телешко месо е много вкусен.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: