Начин на приготвяне
Картофите обелих, измих и настъргах на сравнително едро /на снимката ще видите нивото на рендето/. Сложих ги в гевгир, тип голяма цедка. Посолих ги, разбърках и оставих за около 30 минути, за да си пуснат течността, като от време на време ги притисках леко, за да ускоря процеса.
Отцедените картофи сложих в дълбока купа, добавих джоджена и ги разбърках. Не съм добавяла още сол, тъй като те поеха, докато се отцеждаха. Прибавих лука, който настъргах на по-ситно ренде /също съм го показала/, яйцата и натрошеното на дребно сирене. Разбърках добре.
Котлона загрях на максимална степен, след което намалих на 3-та от 6 на моята печка. За приготвянето използвах тиган с керамично незалепващо покритие и размер: дъно 20 см, среда 26 см и диаметър в най-горната част 28 см.
Сложих го на котлона, за да се загрее, и добавих 3 с.л. олио. Когато видимо и то се загря добре, изсипах цялата смес, оформих краищата и притиснах максимално. Тъй като нямам капак за този тиган, го покрих с парче алуминиево фолио и готвих 25 минути.
В никакъв случай преди 20-тата минута не го докосвайте, побутвайте или пробвайте да повдигнете, защото може да се разпадне. Когато краищата започнаха да се запичат, с шпатула леко повдигнах пататника и тъй като бе стегнат и с апетитен загар отдолу, бе време да го обърна.
Върху тигана сложих голям поднос и с ловко движение го обърнах, като пататникът остана в подноса. В тигана сложих още 3 с.л. олио и внимателно приплъзнах пататника, за да се изпече добре и от другата страна.
Отгоре го намазах с 1 с.л. масло, покрих с фолиото и готвих още 20-25 минути. Когато бе готов, го прехвърлих върху дървен поднос, намазах с още малко масло и разрязах на парченца.
Забележка: Пататникът трябва да се хапва топъл. Ако го сервирате втори път, затоплете парченцата в масло на тиган или във фурна.
Най-важното за това традиционно ястие е да се сготвят добре картофите и да не останат сурови. Именно затова от съществено значение е да се готви на слаб котлон. При моята печка от 6 степени готвих на 3. Ако вашата е с 4 степени, гответе на 2-ра. По-добре да го препечете, отколкото да остане суров, затова му дайте време и не бързайте.
Аз ползвах току що купено сирене, което беше солено и затова не добавих допълнително сол, освен при отцеждането на картофите. Обикновено го обезсолявам и в такъв случай бих добавила още малко сол в сместа.
Традиционният пататник със сирене е чуден.