Пролетни цветенца

Пролетни цветенца
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
1 / 7
20/03/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
60 мин.
Порции
20

Необходими Продукти

  • яйца - 2 бр. (без 1 жълтък)
  • мая - 20 г
  • прясно мляко - 200 мл
  • кафява захар - 3 с.л.
  • сол - 1 щипка
  • брашно - 600 г
  • мас - 2 с.л. разтопена
  • олио - 3 с.л.
  • кисело мляко - 3 с.л.
  • плънка
  • орехи - 1 с.л. смлени
  • кафява захар - 1 с.л.
  • сусам - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Активира се маята, замесвате тесто и оставяте да втаса.

Разделете на 2 части и всяка се точи на правоъгълна кора. Нарежете на ленти, широки 7 см.

От долната страна на лентата се маркира шарка с вилица и оставяте по 1 см разстояние.

След всяка 5-та шарка се срязва лента, а после се срязва след всяка шарка, вижте снимката.

Отгоре намажете с малко мазнина, мас, олио или масло и поставяте плънката.

Плънката се покрива с тестото, което се навива на руло и се обръща, за да се оформят листа. Всяко листо се прищипва в края.

С широк нож се прехвърля в тава върху хартия за печене. Оставете за 10 минути, намажете с разбит жълтък и поръсете сусам или кафява захар.

Печете в загрята фурна на 180 градуса до златисто, за 15-20 минути са готови.

Извадете, охладете и се почерпете с чаша кафе!

Пролетните цветенца са готови.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Дони Ники
Дони Ники
Красотички!
06.04.2022 15:03