Начин на приготвяне
Активира се маята, замесвате тесто и оставяте да втаса.
Разделете на 2 части и всяка се точи на правоъгълна кора. Нарежете на ленти, широки 7 см.
От долната страна на лентата се маркира шарка с вилица и оставяте по 1 см разстояние.
След всяка 5-та шарка се срязва лента, а после се срязва след всяка шарка, вижте снимката.
Отгоре намажете с малко мазнина, мас, олио или масло и поставяте плънката.
Плънката се покрива с тестото, което се навива на руло и се обръща, за да се оформят листа. Всяко листо се прищипва в края.
С широк нож се прехвърля в тава върху хартия за печене. Оставете за 10 минути, намажете с разбит жълтък и поръсете сусам или кафява захар.
Печете в загрята фурна на 180 градуса до златисто, за 15-20 минути са готови.
Извадете, охладете и се почерпете с чаша кафе!
Пролетните цветенца са готови.
Коментари