Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Малки питки»Цветенца с пресен лук и сирене за Цветница

Цветенца с пресен лук и сирене за Цветница

Фати КамбероваФати Камберова
Помощник Готвач
1078352402
Цветенца с пресен лук и сирене за Цветница
Снимка: Фати Камберова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
90 мин.
Порции
18
"Кога, ако не за Цветница, да приготвим такава вкусна пита с флорални мотиви"

Необходими Продукти

  • За тестото
  • вода - 1 ч.ч. хладка
  • мая - 42 г прясна
  • кисело мляко - 1 - 2 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • яйца - 2 бр.
  • зехтин - 2 с.л
  • чубрица - 1 ч.л.
  • брашно - колкото поеме
  • За плънката
  • сирене - 200 г
  • пресен лук - 1 връзка (само перата)
  • сусам - за поръсване
  • маково семе - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В хладката вода размиваме маята заедно с киселото мляко, солта и захарта. Прибавяме чубрицата, разбитото яйце и зехтина. Разбъркваме добре.

Добавяме пресятото брашно и омесваме еластично тесто. Оставяме тестото на топло покрито с кърпа, за да бухне.

През това време нарязваме на ситно перата на пресния лук и заедно със сиренето разбъркваме добре.

След като е бухнало достатъчно тестото го разделяме на две части.

Едната част разточваме на средно тънък лист, намазняваме го добре и поръсваме обилно с плънката.

Завиваме на руло и го усукваме. Нарязваме на парчета усуканото руло и завъртаме под формата на цвете. И така с останалата част от тестото.

Готовите цветчета намазваме с яйце и поръсваме със сусам и маково семе. Оставяме ги настрана, за да бухнат малко и печем в предварително затоплена фурна на 200 градуса.

Готовите цветчета покриваме с навлажнена кърпа, за да омекнат. Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: