Начин на приготвяне
Картофите се сваряват с кората в подсолена вода, след което се обелват.
Сварените картофи, граха, краставичките, морковите, шпековият салам, 2 яйца се нарязват на ситно, прибавя се майонезата (от която се заделят 5 супени лъжици за измазване на външните страни на тортата) и солта и се разбърква до пълното хомогенизиране.
В квадратен ринг върху равна подложка (ползвах картонена, купешка подложка, защото уникалната солена торта беше за повод - Нова година) се слага част от готовата смес, заравнява се по цялата дължина на ринга и се намазва крема сирене Филаделфия, която се смесва със заселена майонеза. По диагонал се слага, върху вече оформения блат друг квадратен ринг с по-малък диаметър. Отново повтаряме манипулацията, сипваме от сместа, заравняваме и зафилваме отново със сместа с Филаделфията
От така оформената картофена торта сваляме внимателно първо горния, след това и долния ринг.
Две от яйцата, които заделихме, се настъргват и поръсват върху двата оформени блата. 3 бр от чери доматчетата (3 от тях се разполовяват на две, служат за тяло на калинките, а другите 6 ще се използват за гъбките) срязваме на две, поставяме с разреза надолу и от маслинката отрязваме крайчето и го поставяме от единия край на домата за глава на калинката.
Другите чери домати издълбаваме с остър предмет, може нож (имам специален инструмент) и в сърцевината му се мушка топче моцарела, за да се образува гъбка.
С еднократния пош с майонеза, след което се отреже връхчето, се правят точки по гъбките, а с другия пош с оцветената в черно майонеза, се правят точките на калинките. Очите на калинките се правят отново с майонезата от първия пош.
От филе Елена на дълги слайсове опаковам празничното предястие като подарък (както е показано на снимката).
Чоризото подреждам по ръба на винената чаша, като застъпвам всяко предходно парче и обикалям, докато се образува кръг. Правят се три обиколки на устието на чашата, добре се притиска и след това се обръща и изтегля от устието, така се оформя розата. От листата на магданоза направих украса до гъбките и в центъра на розата.
Това е моят начин за двуетажна солена торта, приготвена лично от мен, но вие може да експериментирате и направите по ваш избор.
Бон апети!
Коментари