Начин на приготвяне
В купа се сипва и затопля прясното мляко, в него се разтваря маята, захарта и брашното. Разбъркват се добре и се оставят за около 20 минути да се активира маята.
В друга голяма купа се разбиват яйцата, кисело мляко, олиото, солта и оцетът. Когато сместа с маята се удвои, се добавя към другите продукти.
Пресятото предварително брашно се добавя постепенно, омесва се меко и еластично тесто. Към готово тесто се добавя мекото масло, меси се до пълното му поемане.
Тестото се намазва с олио и се оставя в голяма купа или найлонова торбичка за около 1 час - може и повече (зависи от температурата в помещението), докато се удвои обемът. Оформя се по желание.
В снимките съм показала вариант, който е за красива погача с диаметър 36 см. Когато се оформи, отново се оставя да втасва за 20-30 минути. Намазва се с разбитите жълтъци, прясно мляко и олио. Поръсва се със семена.
Пече се на 170°C първо на долен реотан за 20 минути, след което се се включва и на горен реотан до готовност. Намазва се домашната пита с масло още топла след изпичането.
В снимките съм показала модулите на специалната погача в детайли.
Бон Апети!
Коментари