Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Специална питка за Голяма Богородица

Специална питка за Голяма Богородица

Виктория КонстантиноваВиктория Константинова
Мастър Шеф
5395k1k3k3
Специална питка за Голяма Богородица
Снимка: Виктория Константинова
1 / 3
25/08/2023
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
120 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
170 мин.
Порции
12
"Питката за Голяма Богородица с прясно и кисело мляко се изважда от тавата и се поднася - и повярвайте, изчезва за секунди..."

Необходими Продукти

  • брашно - около 1 кг
  • мая - 7 г суха
  • захар - 3 ч.л.
  • яйца - 4 бр.
  • кисело мляко - 3 с.л.
  • олио - 3 с.л.
  • сол - 2 ч.л.
  • прясно мляко - 2 ч.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа се сипва около 50 милилитра хладка вода. Към нея се добавя сухата мая, захарта и брашно, така че да се получи гъста кашичка. Сместа се разбърква. Оставя се на топло за 10-15 минути, за да шупне.

През това време в голяма тава се пресява брашното. Прави се кладенче. В него се чукват яйцата, като два от жълтъците се отделят в малка купичка за намазване на празничната питка.

Добавя се солта и олиото. Сипва се прясното мляко, като 2 с.л. от него се добавят към заделените жълтъци. Към тях се прибавят и няколко капки олио и се разбърква. Тази смес се оставя настрана до готовността на питката.

В тавата се добавя активираната мая и постепенно се замесва меко тесто. Доомесва се върху набрашнен плот. Оставя се в набрашнената тава. Завива се с вестник и кърпа и се оставя на топло около час, за да втаса.

Втасалото тесто се премесва. Отделя се много малка част от него за декорация. Отделя се малка топка, която ще се използва за среда на питката.

Останалото тесто се разделя на две почти равни части, като едната може да е малко по-голяма. Подготвя се намазнена тава. В средата се слага заделената малка топка. Взима се по-малката от останалите две топки и се разделя на още две.

Едната част се разточва като дълъг фитил. Другата част се разточва върху набрашнен плот в правоъгълник със същата дължина, която да обиколи средната топка. Върху разточения правоъгълник се слага разточеният фитил.

От двете му страни се режат лентички като пипала /еднакъв брой от двете страни/, дебели около 1 см. Фитилът се завива от двете страни последователно, като се застъпват пипалата и накрая прилича на плитка.

Тази част е готова и се разполага в кръг около средната топка. Отделената най-голяма топка се разточва в кръг. Разрязва се на 16 парчета като пица. Всяко от тях се навива от широката към тънката част. Получават се като кифлички. Нареждат се около вече направената основа на питката.

Отново се завива с вестник и кърпа и се оставя на топло да втаса. Подготвя се украсата. Заделеното малко топче от тестото се доомесва с брашно, за да стане по-твърдо тесто. Разточва се и се изрязва формичка на кръст.

С останалото разточено тесто се оформят небрежни розички, като се застъпват листенцата едно върху друго.

След като питката е втасала се намазва със заделената смес от жълтъци, прясно мляко и олио. Върху нея се нарежда подготвената украса и се пече на 150 °C за по-дълго време, за да се изпече равномерно отвън и отвътре.

Готовността се проверява с клечка за зъби. Изкарва се от фурната, напръсква се с малко вода и се завива с вестник и хавлия, за да омекне за кратко.

Питката за Голяма Богородица с прясно и кисело мляко се изважда от тавата и се поднася и повярвайте, изчезва за секунди.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: