Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Специална погача в детайли

Специална погача в детайли

Дони НикиДони Ники
Иноватор
3705k1k3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
70 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
110 мин.
Порции
8
"Специална погача, чието приготвяне ще ви покажем в детайли"

Необходими Продукти

  • яйца - 4 бр. (2 жълтъка се отделят за намазване)
  • кисело мляко - 3 с.л.
  • олио - 4 с.л.
  • сол - 2 ч.л.
  • прясно мляко - 350 мл
  • мая - 42 г
  • захар - 2 с.л.
  • брашно - 5 с.л.
  • оцет - 2 с.л.
  • брашно - 1.200 кг приблизително + още
  • масло - 70 г меко за втриване
  • масло - 100 г за намазване)
  • За намазван
  • жълтъци - 2 бр. (тези, които заделихме)
  • прясно мляко - 1 с.л.
  • олио - 1 с.л.
  • семена - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа се сипва и затопля прясното мляко, в него се разтваря маята, захарта и брашното. Разбъркват се добре и се оставят за около 20 минути да се активира маята.

В друга голяма купа се разбиват яйцата, кисело мляко, олиото, солта и оцетът. Когато сместа с маята се удвои, се добавя към другите продукти.

Пресятото предварително брашно се добавя постепенно, омесва се меко и еластично тесто. Към готово тесто се добавя мекото масло, меси се до пълното му поемане.

Тестото се намазва с олио и се оставя в голяма купа или найлонова торбичка за около 1 час - може и повече (зависи от температурата в помещението), докато се удвои обемът. Оформя се по желание.

В снимките съм показала вариант, който е за красива погача с диаметър 36 см. Когато се оформи, отново се оставя да втасва за 20-30 минути. Намазва се с разбитите жълтъци, прясно мляко и олио. Поръсва се със семена.

Пече се на 170°C първо на долен реотан за 20 минути, след което се се включва и на горен реотан до готовност. Намазва се домашната пита с масло още топла след изпичането.

В снимките съм показала модулите на специалната погача в детайли.

Бон Апети!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Тодорка Атанасова
Тодорка Атанасова
Качих снимка на моята погача е детайли, по твоята рецепта… само незнам защо не се качиха поред както ги качих, а се качиха разбъркано и в готов вид са излезли на една страна
03.04.2022 21:52
1
Дони Ники
Дони Ники
Благодаря много!
03.04.2022 21:51
1
Тодорка Атанасова
Тодорка Атанасова
?????Страхотна погача, изпитана и много вкусна
02.04.2022 11:32
1