Gotvach.bg»Рецепти»Солени печива»Солен пай»Пай със спанак и сирене Фета

Пай със спанак и сирене Фета

Maria  TonchevaMaria Toncheva
Новак
6302k
Пай със спанак и сирене Фета1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
35 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
85 мин.
Порции
4

Необходими Продукти

  • лук - 4 стръка, на ситно
  • зехтин - 3 с.л.
  • спанак - 1 кг, бланширан и нарязан
  • сол - на вкус
  • черен пипер - на вкус
  • сирене - 250 г, нарязано на кубчета
  • копър - 60 г, нарязан на ситно
  • яйца - 2 бр., леко разбити
  • бутертесто - 5 листа, замразено, многолистно
  • масло - 4 с.л.
  • прясно мляко - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурната се загрява предварително до 200 градуса. Маже се с масло квадратна тава (20 см). Зеленият лук се запържва в зехтина в голям тиган. Прибавя се спанакът и се задушава около 5 мин.

Прехвърля се в голяма купа сиренето Фета, копърът и яйцата. Поръсват се със сол и черен пипер. Разгъва се многолистото тесто, като 1 лист се поставя върху тавата.

В малка купа се смесват маслото и млякото, като добре се разбъркват. Получената смес се нанася с четчица върху листа, който се покрива с друг лист, а върху него се застила плънката. В такава последователност се редят листите до изчерпване на количеството.

Най-отгоре се слагат останалите 3 листа, като всеки лист се маже със сместа от млякото и маслото. Най-отгоре се правят прорези с нож. Пече се около 40 мин., или докато тестото стане златистокафяво.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
52
41
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Тва ми разби нервите, Ейй!!! Тоя сайт повече не съществува за мен! Първо нищо не е описано като хората и също така многолистното ми тесто се оказа не многолистно? Какво имате предвид под листа?
18.12.2023 20:50