Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Пълнен хляб»Руски хляб с плънка

Руски хляб с плънка

Maria  TonchevaMaria Toncheva
Новак
6302k
Руски хляб с плънка2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
45 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
75 мин.
Порции
8-10
"Много повече от хляб - това е вкусна закуска, обяд или вечеря на едно място, която ви предлагаме да опитате"

Необходими Продукти

  • Тесто
  • мая - 15 г, прясна или 1 пакетче (по 7 г) суха
  • захар - 1 ч.л.
  • прясно мляко - 4 с.л., горещо
  • брашно - 1 2/3 ч.ч. (250 г)
  • сол - 2 ч.л.
  • масло - 6 с.л.
  • яйца - 2 бр., разбити
  • Плънка
  • брашно - 3/4 ч.ч., черно от елда
  • олио - 1 с.л., слънчогледово
  • бульон - 1 1/2 ч.ч. (375 мл), зеленчуков
  • дафинов лист - 1 листо
  • сол - на вкус
  • черен пипер - на вкус
  • масло - 8 с.л.
  • лук - 1 глава, голяма, кромид, на ситно
  • зеле - 250 г, накълцано
  • гъби - 250 г, нарязани
  • сметана - 8 с.л., прясна
  • копър - 3 с.л., нарязан
  • жълтъци - 1 бр., разбит с 1 с.л. вода
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Тесто: Маята се разтваря със захарта и млякото и се оставя встрани за около 15 мин., докато шупне. Брашното и солта се пресяват в голяма купа. Размесва се с кашицата с мая, маслото и яйцата, за да се получи гладко тесто. Меси се върху набрашнен плот, докато тестото стане гладко и еластично. Покрива се и се оставя да втаса около 1 час. След това се меси още 5-10 мин. Покрива се и се остава да втаса още 30 мин. В тава се постила восъчна хартия. Тестото се разстила на тънка кора във форма на четириъгълник и се покрива с кърпа.

Плънка: Черното брашно от елда се запича в зехтина в голяма тенджера около 5 мин. или докато започне да пука. Добавя се 1 ч.ч. (250 мл) от бульона и дафиновият лист. Оставя се на огъня 10 мин. Прибавя се 3 с.л. масло. Поръсва се със солта и пипера и се оставя да изстива. Лукът се пържи в 1 с.л. от маслото в голяма тенджера на умерена температура. Добавят се зелето и останалият бульон. Държи се на огъна около 7 минути - докато течността се изпари. Поръсва се със сол и пипер и се остава да изстине.

Гъбите се пържат в останалото масло в тиган около 4 мин. Добавя се сметаната и се държи на огъня още 3 мин. Добавя се копърът и се отстранява от огъня. Фурната се загрява до 220 градуса. Разстила се елдената смес върху половината тесто в тавата, а върху нея се слагат зелето и гъбите. Плънката се покрива с останалото тесто, като се притискат ръбовете, за да се запечатат. Отгоре се маже с жълтъка. Пече се около 30 мин., като се оставя да се охлади.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.7
50
42
31
20
10
Дай твоята оценка: