Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Великденски хляб-цвете с плънка

Великденски хляб-цвете с плънка

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k10k3k1
Великденски хляб-цвете с плънка
Снимка: marcheva14
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
50 мин.
Порции
6
"Освен традиционен козунак за Великден трябва да омесите и хляб, който да поднесете с агнешкото"

Необходими Продукти

  • брашно - 800 г бяло
  • прясно мляко - 150 мл топло
  • вода - 120 мл топла
  • олио - 3 с.л.
  • мая - 10 г суха (сложих една мая суха на Belbake от 7 г)
  • яйца - 1 бр.
  • сол - 1 ч.л.
  • ПЛЪНКА
  • магданоз - 1 връзка
  • сирене - 80 г Пармезан или Чедър (настърган)
  • масло - 100 г със стайна температура
  • чесън - 1 ч.л. на прах
  • черен пипер - 1/2 ч.л. смлян
  • ЗА НАМАЗВАНЕ
  • яйца - 1 бр.
  • сусам - или маково семе за поръска
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Работи се с миксер и може също така и да се измеси на ръка тестото; фурна -175 градуса; кръгла форма около 30-32 см, леко намаслена.

В топлото мляко се разтваря маята и се оставя да шупне за около 10-15 мин.

В купа се разбърква брашното, солта, яйцето, олиото и водата. Размесва се, за да се получи тесто. Добавя се млякото с маята и се доомесва тестото. Изсипва се на набрашнен плот и се измесва за около 10-15 минути, за да се оформи хубава топка тесто.

Оставя се да втаса в намаслена купа, покрито със свежо фолио, за около 40-45 мин.

Докато втасва тестото, се приготвя плънката от маслото, магданоза, настърганото сирене и чесъна. Всичко това се разбърква много добре до еднородна смес. Може да се ползва и миксер. Оставя се настрана.

Готовото тесто се обръща върху леко върху набрашнен плот и се дели на 2 части през следата. Всяка част се оформя на топка чрез леко прегъване на тестото. Първата топка с точилка се разточва на кръг дотолкова, че да може от нея да се изрежат 16-17 кръгчета с формичка от 7 см, предварително натопена в брашно.

Всяко кръгче се взима с ръка, слага се от плънката, като леко се и разстила по него, за удобство може да се ползва и нож за хранене, слага се от плънката.

Кръгчето се прихлупва през средата да стане на половин елипса, а след това двата му края се прищипват един към друг в долната им част, защипват се с лек натиск за да залепнат един към друг, да бъде като прищипано цвете. Горната му част остава отворена.

Редят се в тавата с малко разстояние едно от друго, също и между редовете. Оставят се да втасат за около 20 минути, намазват се с яйце и по желание се поръсва маково семе или сусам.

Хлябът се пече на 175 градуса за около 30-35 мин.

Великденският хляб-цвете с плънка е готов.

ИЗТОЧНИК: kitchen of Jamilla

Забележка: Освен козунаците, които смятам да омеся, ще приготвя и този вкусен и интересен хляб с малко плънка в него. Много е хубав, ароматен и леко пикантен, и подходящ за предстоящите празници.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
511
40
30
20
10
Дай твоята оценка: