Начин на приготвяне
Работи се с миксер и може също така и да се измеси на ръка тестото; фурна -175 градуса; кръгла форма около 30-32 см, леко намаслена.
В топлото мляко се разтваря маята и се оставя да шупне за около 10-15 мин.
В купа се разбърква брашното, солта, яйцето, олиото и водата. Размесва се, за да се получи тесто. Добавя се млякото с маята и се доомесва тестото. Изсипва се на набрашнен плот и се измесва за около 10-15 минути, за да се оформи хубава топка тесто.
Оставя се да втаса в намаслена купа, покрито със свежо фолио, за около 40-45 мин.
Докато втасва тестото, се приготвя плънката от маслото, магданоза, настърганото сирене и чесъна. Всичко това се разбърква много добре до еднородна смес. Може да се ползва и миксер. Оставя се настрана.
Готовото тесто се обръща върху леко върху набрашнен плот и се дели на 2 части през следата. Всяка част се оформя на топка чрез леко прегъване на тестото. Първата топка с точилка се разточва на кръг дотолкова, че да може от нея да се изрежат 16-17 кръгчета с формичка от 7 см, предварително натопена в брашно.
Всяко кръгче се взима с ръка, слага се от плънката, като леко се и разстила по него, за удобство може да се ползва и нож за хранене, слага се от плънката.
Кръгчето се прихлупва през средата да стане на половин елипса, а след това двата му края се прищипват един към друг в долната им част, защипват се с лек натиск за да залепнат един към друг, да бъде като прищипано цвете. Горната му част остава отворена.
Редят се в тавата с малко разстояние едно от друго, също и между редовете. Оставят се да втасат за около 20 минути, намазват се с яйце и по желание се поръсва маково семе или сусам.
Хлябът се пече на 175 градуса за около 30-35 мин.
Великденският хляб-цвете с плънка е готов.
ИЗТОЧНИК: kitchen of Jamilla
Забележка: Освен козунаците, които смятам да омеся, ще приготвя и този вкусен и интересен хляб с малко плънка в него. Много е хубав, ароматен и леко пикантен, и подходящ за предстоящите празници.