Gotvach.bg»Рецепти»Супи»Чорби и супи»Супа от леща»Супа от леща с подправки

Супа от леща с подправки

Maria  TonchevaMaria Toncheva
Новак
6302k
Супа от леща с подправки1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
55 мин.
Общо
75 мин.
Порции
4-6

Необходими Продукти

  • лук - 2 глави, на ситно
  • зехтин - 5 с.л.
  • кимион - 1 ч.л., смлян
  • кориандър - 1 ч.л.
  • червен пипер - 1/2 ч.л., на люспи
  • чесън - 3 скилидки, на ситно
  • леща - 3 3/4 ч.ч. (375 г), червена
  • моркови - 1 бр., настърган едро
  • целина - 1 глава, листата от нея, на едро нарязани
  • бульон - 2 л, зеленчуков
  • лимони - 1 бр., на сок
  • сол - на вкус
  • черен пипер - на вкус
  • целина - листа за украса
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Половината от лука се запържва в 3 с.л. до омекване на умерена температура. Добавят се кимионът, кориандърът, червеният пипер, чесънът и се разбърква добре.

Оставя се на огъня около 2 мин. Добавя се лещата, морковите и листата на целината, като се заделя малко от тях. Заливат се с бульона, добавят се лимоновият сок, черният пипер и солта.

Ако супата стане много гъста се прибавя вода, за да се разреди. Запържва се останалият лук в зехтин около 10-15 мин., докато омекне лукът. Супата се сипва в купички, като се украсява с лука и заделените листа от целина.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: