Начин на приготвяне
Затоплете млякото и сипете малка част в купичка при натрошената мая, разбъркайте със захар 2 с.л и брашно 3 с.л.
Оставете да се активира хубаво, а през това време отделете жълтъка на останалите яйца, разбийте много добре със захарта и останалото мляко. Настържете лимона и портокала (само жълтата част) и добавете ванилията и аромата за козунак или лимон.
Пресейте брашното, направете кладенче и сипете сместа с шупналата мая.
Разтопете маста и маслото, смесете ги със олиото по равни количества или което предпочитате.
Започнете да месите, като сипвате и мазнина и брашно докато получите много меко тесто.
Постоянно си намазнявайте ръцете, месите и разпъвате, свивате на плик и така толкова пъти колкото е необходимо до получаване на мехурчета и конци, които се виждат при месенето.
Оставете готовото тесто да втаса, след което разделяте на части и правите фитили, които поръсвате с локум или сладко (стафиди, кайсии, боровинки).
Леко притискате фитилите да се затворят с плънката и усуквате, усуканите фитили оплитате на рехава плитка и слагате във форми.
Оставяте да втасат след което мажете, поръсвате и печете в загрята фурна на 170 градуса зависи от печката.
Съвършените козунаци са готови.