Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Съвършените козунаци

Съвършените козунаци

Съвършените козунаци
Снимка: Ваня Георгиева
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
105 мин.
Порции
4
"Съвършените козунаци съществуват и с тази рецепта го доказваме"

Необходими Продукти

  • яйца - 5 бр. (1 жълтък за намазване)
  • прясно мляко - 350 мл
  • захар - 300 г
  • мазнина - 180 г (масло + олио + мас)
  • лимони - 1 бр. (кората)
  • портокали - 1 бр. (кората)
  • сол - щипка
  • есенция - 1 ампула течна за козунак
  • ванилия - 1 бр.(по желание: мастикс и кардамон)
  • ракия - 1 с.л.
  • прясна мая - 1 кубче
  • брашно - 1 кг
  • локум - 1 кутия
  • бадеми - 100 г
  • локум - 2 кутийки
  • бадеми - орехи за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Затоплете млякото и сипете малка част в купичка при натрошената мая, разбъркайте със захар 2 с.л и брашно 3 с.л.

Оставете да се активира хубаво, а през това време отделете жълтъка на останалите яйца, разбийте много добре със захарта и останалото мляко. Настържете лимона и портокала (само жълтата част) и добавете ванилията и аромата за козунак или лимон.

Пресейте брашното, направете кладенче и сипете сместа с шупналата мая.

Разтопете маста и маслото, смесете ги със олиото по равни количества или което предпочитате.

Започнете да месите, като сипвате и мазнина и брашно докато получите много меко тесто.

Постоянно си намазнявайте ръцете, месите и разпъвате, свивате на плик и така толкова пъти колкото е необходимо до получаване на мехурчета и конци, които се виждат при месенето.

Оставете готовото тесто да втаса, след което разделяте на части и правите фитили, които поръсвате с локум или сладко (стафиди, кайсии, боровинки).

Леко притискате фитилите да се затворят с плънката и усуквате, усуканите фитили оплитате на рехава плитка и слагате във форми.

Оставяте да втасат след което мажете, поръсвате и печете в загрята фурна на 170 градуса зависи от печката.

Съвършените козунаци са готови.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: