Начин на приготвяне
Половината прясно мляко (затоплено) се разбърква със сухата мая и 1 супена лъжица захар.
Отделно в купа се разбиват 3 яйца с останалите захар, мляко, ванилия и кората от 1 лимон.
Кравето масло се разтопява и смесва с олиото, като 2/3 от количеството се налива при яйцата. Сместа се разбърква хубаво.
Брашното се пресява и му се добавя щипка сол.
Съставките се поставят в хлебопекарната по следният ред: първо, яйчната смес, след това маята и накрая - брашното.
Хлебопекарната се включва на програма тесто - 3 пъти за по 30 минути, като постепенно се долива остатъкът от мазнината.
След като втаса, тестото за козунак се изважда и разделя на две топки. Всяко парче се разточва на правоъгълник, намазва се с ябълков мармалад и се навива на руло.
Оформените рула се намазва с мазнина и поставят във формички да втасат повторно.
След като бухнат, се намазват с разбито яйце, и се поръсват с мокра кристална захар.
Пекат се за 15 минути във фурна загрята на 160 °C, след което се покриват с фолио и печенето на празничните козунаци продължава още поне 35 минути.
За по-добър резултат е хубаво да се сложи една метална купичка с вода във фурната по време на печенето на козуначено руло, замесено в хлебопекарна.
Коментари