Начин на приготвяне
В купа се сипва топлото прясно мляко, маята с малко количество от захарта и брашното. Разбъркват се добре и се оставят за 20 минути, да шупне маята.
В друга голяма купа се разбиват яйцата със захарта, киселото мляко, ракията, солта, есенцията, глюкозата, олиото и активираната смес с маята. Брашното се пресява и се добавя постепенно, докато се получи гладко, нелепнещо тесто.
Намазва се с олио и се покрива с фолио. Оставя се на топло за около 1 час и половина. Трябва да удвои обема си.
Оформя се по желание, като се маже по време на оформянето с разтопено масло.
Оставя се за още 30 минути да втаса на топло. Тестото е за тава с диаметър 32 см. Намазва се с жълтъците, набождат се бадемите. Още при слагането да се пече красивата празнична погача, се покрива с фолио.
Пече се на 170°C, първо на долен реотан, след 40 минути се включва и на горен реотан.
Проверя се, когато се запече добре отстрани. Около 10 минути, преди да е окончателно готова красивата погача, се маха фолиото, за да се запече и отгоре.
Още топла се маже със захарен сироп, приготвен от равни количества вода и захар. Сиропът се вари около 10 минути от момента на завиране.
Бон Апети с тази козуначена погача Пролет!