Начин на приготвяне
Брашното се пресява и от продуктите се омесва средно меко, гладко тесто. Маята се активира предварително със захарта, 2 с.л. брашно и 150 мл прясно мляко.
Тестото се оставя покрито на топло място за 30 минути, за да се отпусне. След това то се дели на 8 части - оформят се на топки.
Една от топките се оформя за средата. Друга се разточва и тя се нарязва на лентички, с които се оформя мрежа - редят се шахматно.
От две топки разточени на кори и намазани с олио без втората отгоре се оформя по голяма кора. Тя се разрязва на 8 части. От всеки получен триъгълник се завива кифличка, която се реди покрай тавата.
След това се разточват 4 кори, които се редят една върху друга, намазани с олио, без последната. Купчинката се разточва на по-голяма кора и от нея се нарязват също 8 триъгълника.
Всеки триъгълник се прорязва през средата и върха се промушва отдолу нагоре. Получава се лист, който прегънат се реди между топката в средата и кифличките.
Накрая от последната топка се разточва правоъгълна кора - намазва се с олио и се навива на руло. От рулото се изрязват 8 парчета нарязани под малък наклон. Редят се между листата.
Така оформена питата се покрива с найлон и се оставя за 30 минути на топло. Втасалата пита се намазва с разбитите жълтъци с малко вода и олио. Питата се поставя в студена фурна, която се включва на 180 градуса и се пече около 45 минути.