Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Кремове»Мусове»Шоколадов мус и портокалов кърд в яйчна черупка

Шоколадов мус и портокалов кърд в яйчна черупка

Дони НикиДони Ники
Иноватор
3705k1k2k3
Шоколадов мус и портокалов кърд в яйчна черупка
Снимка: Дони Ники
1 / 6
19/04/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
45 мин.
Готвене
10 мин.
Общо
55 мин.
"Нежен десерт, съчетаващ шоколадов и портокалов вкус - просто невероятен"

Необходими Продукти

  • Мус от бял шоколад
  • сметана - 375 мл течна сладкарска
  • жълтъци - 1 бр.
  • захар - 20 г
  • бял шоколад - 300 г
  • желатин - 10 г
  • портокалов кърд
  • портокалов сок - 130 мл
  • жълтък - 4 бр.
  • захар - 150 г
  • масло - 150 г нарязано на кубчета
  • портокал - настъргана кора от 1
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Преди да започнем с десерта, трябва да подготвим черупките:

С помощта на остър нож, правим дупка на върха на суровото яйце. Изпразваме съдържанието, а празните черупки заливаме с гореща вода. Леко ги притискаме, за да се напълнят, и ги оставяме за 10-на минути.

Оставяме ги да се отцедят и изсъхнат и ги подреждаме в кора за яйца с отвора надолу.

Мус от бял шоколад:

Разтваряме желатина в малко студена вода.

Загряваме на средна температура 150 мл сметана заедно със захарта и жълтъка. Разбъркваме през цялото време. Не трябва да завира. След около две минути сваляме от котлона и добавяме желатина.

В отделна купа натрошаваме шоколада и го добавяме към топлата сметаново-желатинова смес. Разбъркваме, докато шоколадът омекне, и връщаме на котлона, но този път загряваме сместа на водна баня.

Целта е шоколадът да се стопи напълно. Сваляме от огъня и охлаждаме до стайна температура.

Останалата сметана разбиваме на пухкав крем и я добавяме малко по малко към темперирания шоколад. Внимателно разбъркваме с шпатула.

Готовия мус разпределяме на порции и оставяме в хладилник за минимум 4 часа. Това е, ако ползваме чаши за сервиране на крема.

В нашия случай с помощта на малка лъжичка или еднократен пош. Охлаждаме за минимум 30 минути.

Когато шоколадовият мус стегне, посредством пош с подходящ накрайник, капваме върху всяко яйце малко портокалов кърд.

Портокалов кърд приготвям по следния начин:

В подходящ съд смесваме предварително разбитите жълтъци, захар, портокалова кора, портокалов сок и аромат по избор. Варим на средна степен за около минута или докато сместа започне да се сгъстява. Разбъркваме постоянно.

Внимателно добавяме маслото на малки части с енергично разбъркване, за да не се пресече сместа. Готовият кърд прецеждаме през цедка. Получава се гладка лъскава смес, която разпределяме на порции и охлаждаме.

В нашия случай я ползваме, за да оформим жълтъците върху яйцата.

Специални благодарности за превод на рецептата за шоколадов мус и портокалов кърд в яйчна черупка от норвежки на Dorina Iva Todorova.

Бон Апети!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
55
40
30
20
11
Дай твоята оценка: