Начин на приготвяне
Домашният зеленчуков бульон се затопля.
В дълбок тиган с незалепващо покритие се загрява зехтинът.
Пресният лук се почиства, измива и нарязва на ситно.
Прибавя се към затопления зехтин, като се запържва до омекване.
След като лукът омекне, се прибавя оризът. Оризът не се мие.
Разбърква се и се пържи 3 минути, докато стане прозрачен, след което се прибавя 1 ч.ч. топъл бульон.
Разбърква се много добре, докато оризът поеме течността, след което се прибавя още 1 ч.ч. бульон, като бъркането продължава.
Прибавя се измитият и нарязан на едро спанак и още 1 ч.ч. бульон.
Когато течността се поеме от ориза, се прибавя последната чаша вода, разбърква се и тиганът се отстранява от огъня.
Похлупва се с капак и се оставя свежото ризото да поеме течността, без да се разбърква.
Сервира се, като ризотото със спанак се поръсва с пармезан.