Ефектна Торта Медовик

Дони НикиДони Ники
Иноватор
3705k1k3
Ефектна Торта Медовик
Снимка: Дони Ники
3 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
10
"Ефектна Торта Медовик, пред която сме просто безсилни"

Необходими Продукти

  • за корите
  • брашно - 450 - 470 г (пресято)
  • захар - 100 г
  • мед - 120 г
  • масло - 100 г
  • яйца - 3 бр.
  • сода за хляб - 1 ч.л.
  • лимонов сок - 1 ч.л.
  • сол - 1/2 ч.л.
  • Крем
  • сладкарска сметана - 500 мл
  • пудра захар - 50 г
  • царевично нишесте - 1 пакетче лимон или ванилия (60 г)
  • масло - 100 г
  • Медена пита
  • бял шоколад - 50 г
  • втечнен мед - 2 с.л.
  • фондан - около 300 г
  • боя - за оцветяване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В тенджерка с дебело дъно или касерола се слагат маслото, меда и захарта, включва се котлона на средна степен, разбърква се до пълното разтваряне на захарта.

Добавя се угасената сода в лимоновия сок. Внимавайте, защото се образува гъста пяна и сместа започва да се вдига нагоре. Бъркайте 2-3 минути на котлона, след което свалете от огъня и оставете няколко минути да поизстине. Добавете солта и прехвърлете в друга купа, така ще спадне по-бързо топлината.

Разбийте в купа яйцата и започнете постепенно да прибавяте към сместа, като бъркате непрестанно. Последно започнете да добавяте по 1-2 лъжици брашното. Когато сместа се сгъсти, прехвърлете на работния плот да доомесите тестото.

Готовото меко тесто се разделя с помощта на кантарче на 10 равни топчета. Върху хартия за печене (изрежете си поне 4-5 листа, които да ползвате) се посипва малко брашно, за да разточите корите. С помощта на капак, или както аз направих с регулируем ринг, наместих на 20 см диаметър и изрязах кръг.

Преди да преместя в тавата за печене, надупчих блатовете с вилица, за да не се надуват и кривят. От изрезките се правят още 1-2 блата. Пекат се на 180 градуса за 4-5 минути, стават много бързо. Подредете ги в чиния, един върху друг, и когато всички са готови, се притискат с дъска, да се изравнят.

Следва приготвянето на крема за тортата. Сладкарската сметана се разбива с пудрата захар до получаване на плътна смес.

Царевичното нишесте лимон или ванилия се сварява с прясно мляко по описание на пликчето. Когато е готово се слага масло. Бърка се докато изстине или се покрива с найлоново стреч фолио (да не хваща коричка) и се оставя да се охлади, след което се прибавя към сметаната.

Сглобяването на медената торта става в ринг в последователност кора, крем, докато свърши кремът. Ако ви останат кори, сложете ги в торбичка, може да се съхраняват до два месеца.

От една от корите направете трохи в чопъра. Декорирайте с трохите.

Белият шоколад се разтопява на водна баня, разстила се върху бъбъл найлон, предварително измит, подсушен и изрязан в кръг с диаметър 16 см. Сложете го във фризера да стегне, след което го отлепете внимателно и сложете върху горната част на тортата, посипете по края с трохите, за да покриете краищата на питата.

Втечненият мед се сипва в найлонов еднократен пош и внимателно се слага във всяка килийка, за да се получи ефекта на медена пита.

От фондан се оформят пчелички и се поставят по месечната пита.

Тортата Медовик е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: