Начин на приготвяне
Много вкусни и ефектни мини козуначени сладкиши. Подходящи не само за великденската трапеза, но и за всякакви празници.
Най-напред трябва да натрошим маята в чашка с топло прясно мляко. Добавяме в млякото 1 с.л. захар и слагаме 3 с.л. пшенично брашно. Тази смес се бърка и се оставя да почине настрана, докато се активира маята.
Междувременно трябва добре да разбием яйцата с останалото количество захар и ванилия за аромат. Тази смес изливаме при сместа с маята.
Към всичко това се слагат още портокаловата коричка и 50 мл разтопена мазнина (краве масло). Прибавяме брашното и започваме да месим, като добавяме и от олиото в тестото. Трябва да добием средно меко козуначено тесто, което оставяме да почине, завито с фолио.
След това тестото поделяме на топчета, като всяко от тях се разточва на елипса, дълга тридесет сантиметра.
Покрива се с около две супени лъжици сладко от малини (или друго по избор) и се увива като руло.
С ръце точим тестото, докато се издължи до 20 см, след което разрязваме на две по дължина.
После трябва да подгънем края отдолу и внимателно да навием като охлюв тестото.
Така получените мъфини-козуначета оставяме да починат още 20 минути. След това ги прехвърляме в нагрята фурна. Печем на умерена температура (180 градуса) за не повече от 30 минути.
Когато са готови, козуначетата-мъфини със сладко се слагат върху решетка и се пудрят с пудра захар. Отгоре ги украсяваме с малиново сладко.
С това количество тесто може да се приготви и козунак по избор.
Коментари