Начин на приготвяне
Продуктите за тези козунаци трябва да са на стайна температура.
Затоплете млякото със захарта до нейното разтваряне. Отделете 2 лъжици от млякото, в които разтворете маята, лъжичка захар и две лъжички брашно. Оставете маята да шупне.
Пресейте брашното и направете кладенче в средата му, сипете вътре шупналата мая, заквасената сметана, разбитите яйца млякото и мазнината (отделете 2 лъжици за доомесване).
Замесете меко и нелепнещо тесто, като от време намазнявате ръцете си и месите до усвояване на мазнината. Количеството брашно зависи от големината на яйцата, така че може да се наложи да добавите или да сложите по-малко брашно.
Намажете тестото с олио и оставете на топло да удвои обема си. Времето, което е необходимо за втасване, зависи от температурата в помещението.
След като козуначеното тесто удвои обема си, разделете го на 24 топчета.
Оформете ги по желание. От едното топче аз оформих фитил, който прегънах и усуках, след това завъртях на охлюче. Наредих ги във форми за мъфини с хартийки.
Оставете да втасат още веднъж и печете в загрята на 180 градуса фурна до готовност - около 20 минути.
Сполучивите мини козуначета-мъфини са готови.