Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Сполучиви мини козуначета-мъфини

Сполучиви мини козуначета-мъфини

Йозлям КадироваЙозлям Кадирова
Готвач
2321k1k1k2
Сполучиви мини козуначета-мъфини
Снимка: Йозлям Кадирова
1 / 2
08/02/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
80 мин.
Порции
24
"За Великден и не само пригответе тези козуначени мъфини"

Необходими Продукти

  • яйца - 2 бр.
  • мая - 1 бр. суха или 20 г. жива
  • захар - 100 г
  • прясно мляко - 150 мл
  • заквасена сметана - 2 с.л.
  • масло - 2 с.л. или маргарин
  • олио - 2 с.л.
  • брашно - 500 г
  • ванилия
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Продуктите за тези козунаци трябва да са на стайна температура.

Затоплете млякото със захарта до нейното разтваряне. Отделете 2 лъжици от млякото, в които разтворете маята, лъжичка захар и две лъжички брашно. Оставете маята да шупне.

Пресейте брашното и направете кладенче в средата му, сипете вътре шупналата мая, заквасената сметана, разбитите яйца млякото и мазнината (отделете 2 лъжици за доомесване).

Замесете меко и нелепнещо тесто, като от време намазнявате ръцете си и месите до усвояване на мазнината. Количеството брашно зависи от големината на яйцата, така че може да се наложи да добавите или да сложите по-малко брашно.

Намажете тестото с олио и оставете на топло да удвои обема си. Времето, което е необходимо за втасване, зависи от температурата в помещението.

След като козуначеното тесто удвои обема си, разделете го на 24 топчета.

Оформете ги по желание. От едното топче аз оформих фитил, който прегънах и усуках, след това завъртях на охлюче. Наредих ги във форми за мъфини с хартийки.

Оставете да втасат още веднъж и печете в загрята на 180 градуса фурна до готовност - около 20 минути.

Сполучивите мини козуначета-мъфини са готови.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: