Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кекс»Плачещ кекс с глазура

Плачещ кекс с глазура

Дени_ДДени_Д
Новак
1315140118
Плачещ кекс с глазура
Снимка: Дени_Д
1 / 4
02/10/2023
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
55 мин.
Порции
20
"Наричат го плачещ кекс, защото ядеш и ревеш от кеф"

Необходими Продукти

  • За блата
  • яйца - 4 бр.
  • захар - 125 г
  • прясно мляко - 60 мл
  • олио - 4 с.л.
  • брашно - 200 г
  • какао - 60 г
  • бакпулвер - 10 г
  • ванилова захар - 1 с.л.
  • ЗА ЗАЛИВКАТА
  • прясно мляко - 40 мл
  • какао - 1 с.л.
  • захар - 100 г
  • шоколад - 125 г на блокчета
  • краве масло - 125 г
  • ЗА НАПОЯВАНЕ НА БЛАТА
  • прясно мляко - 200 мл
  • сладкарска сметана - 200 мл между пластовете
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Приготвяме първо заливката, за да може да се охлади.

В касерола слагаме млякото леко да се затопли, добавяме какаото, шоколада на парченца, захарта и накрая маслото. Като е готово, оставяме да се охлажда.

За кекса първо разбиваме яйцата и захарта с миксер, след това добавяме пресетите брашно и какао и бъркаме на ниска степен, след това добавяме олиото, ванилията и бакпулвера и отново бъркаме за 5 секунди на ниска степен.

Готовата смес изсипваме в намазнена висока тавичка и печем на 180° за 25 минути.

Готовият кекс дупчим на много места с шиш и напояваме с прясното мляко (200 мл). Оставяме и него да изтива настрана.

През това време разбиваме сладкарската (добре охладена) сметана в сух съд и я прибираме в хладилника.

Когато всичко вече е охладено, разстиламе първо сметаната върху кекса, а след това и добре охладената шоколадова глазура.

Прибираме в хладилник за минимум 4 часа.

След като шоко сладкишът е готов за консумация, режем парченце от него и поднасяме в подходящ съд. Заливката се разтича по целия плачещ кекс.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: