Начин на приготвяне
В купа се сипва около 300 мл топло прясно мляко, в което се натрошава маята, добавя се захарта и брашното - 2 с.л, разбърква се и се оставя около 20 минути, докато се активира сместа.
В голяма купа се разбиват яйцата със солта, добавя се киселото мляко, олиото и активираната смес с маята, добавя се пресятото брашно и постепенно се сипва прясното мляко до получаване на гъста смес - като боза.
Така приготвената смес се оставя за около 40 минути, з да шупне.
Катмите се пекат на сач, на среден огън. Когато се загрее сачът, се намазва с олио (през 2-3 катми се намазва отново), сипва се от сместа в сача, като се пекат от двете страни.
Още топли се намазват обилно с масло.
По желание може да се сервират със сладко или течен шоколад.
Селските дебели катми са готови.