Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Тиквеник»Сочен тиквеник с боровинки

Сочен тиквеник с боровинки

Сочен тиквеник с боровинки
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
1 / 4
07/05/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
50 мин.
Порции
20
"Ако не сте опитвали тиквеник с боровинки досега, ви е време"

Необходими Продукти

  • кори за баница - 400 г
  • тиква - 1 кг цигулка
  • вода - 150 мл
  • олио - 100 мл за поръсване на корите
  • захар - 100 г бяла
  • захар кафява - 150 г
  • канела - 1 ч.л.
  • червени боровинки - 50 г
  • заливка
  • сок - 200 мл от задушената тиква
  • прясно мляко - 200 мл
  • пудра захар - по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

С последната тиква цигулка приготвех този сочен тиквеник. Много приятен е и на вкус, като баклава, но не е толкова сладък.

Настържете тиквата, смесва се тиквата с двата вида захар и водата.

Сложете тиквата на умерен огън да се задуши и отцедете добре сока.

При мен се получи 200 мл сок, които се смесват с 200 мл прясно мляко, като общото количество течност на заливката да е 400 мл.

Вземат се две кори, ръсва се между тях олио, върху втората кора се поръсва с тиква и канела, разпределят се стафиди или червени боровинки и навивате на руло.

Наредете готовите рула в намазнена тава, нарежете на парчета и поръсвате с олио по разрезите.

Печете тиквеника в загрята фурна до златисто, при мен за 25 минути беше готова.

Извадете тиквеникът и го заливате с млечната заливка.

Връща се във фурната за 5-6 минути и готово.

Когато го извадите, може да се поръси с пудра захар, но мисля че няма нужда и така си е супер сочен.

Сервираме сочния тиквеник с боровинки леко охладен!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: