Начин на приготвяне
С последната тиква цигулка приготвех този сочен тиквеник. Много приятен е и на вкус, като баклава, но не е толкова сладък.
Настържете тиквата, смесва се тиквата с двата вида захар и водата.
Сложете тиквата на умерен огън да се задуши и отцедете добре сока.
При мен се получи 200 мл сок, които се смесват с 200 мл прясно мляко, като общото количество течност на заливката да е 400 мл.
Вземат се две кори, ръсва се между тях олио, върху втората кора се поръсва с тиква и канела, разпределят се стафиди или червени боровинки и навивате на руло.
Наредете готовите рула в намазнена тава, нарежете на парчета и поръсвате с олио по разрезите.
Печете тиквеника в загрята фурна до златисто, при мен за 25 минути беше готова.
Извадете тиквеникът и го заливате с млечната заливка.
Връща се във фурната за 5-6 минути и готово.
Когато го извадите, може да се поръси с пудра захар, но мисля че няма нужда и така си е супер сочен.
Сервираме сочния тиквеник с боровинки леко охладен!