Начин на приготвяне
Пресяваме брашното. Правим кладенче по средата и добавяме солта, щипка захар, чаша олио, оцета и хладката вода за замесване на меко, еластично тесто.
Разделяме го на равни топки, които обилно поръсваме с брашно. Всяка топка я разточваме на кори около 2-3 мм. Колкото по-тънки са, толкова по-вкусен става тиквеникът (мое предпочитание).
Върху разточената кора слагаме настъргана тиква, обилно поръсваме със захар и олио. Навиваме кората, като подгъваме краищата ѝ, за да не излезе тиквата.
Не запържвам предварително тиквата, за да не пуска много вода.Готовата навита кора я слагаме в тава, намазана с олио. И така процедираме с всяка тестена топка.
Готовите кори ги намазваме с обилно с олио. Печем на 250 градуса до готовност(когато леко почернее отгоре). Когато го извадим от фурната, го поръсваме със захар на кристали. След като изстине, тиквеникът омеква.
По желание към настърганата тиква може да се добавят смлени орехи.