Начин на приготвяне
Тиквата се измива много добре. Обелва се и се почиства от семките. Нарязва се на средни парчета и се слага в тенджера за готвене на пара.
Вари се на пара 20 мин. под капак. Изважда се от тенджерата и се оставя върху решетка, за да се отцеди. Нарязва се на малки парчета.
Кафявата захар се разбърква на пяна с яйцата. Прибавя се млякото и ванилията при продължително бъркане.
Захарта за карамела са слага в дълбока касерола с незалепващо покритие.
Прибавя се вода и се разбърква много добре.
Захарта се карамелизира.
В купички за крем-карамел се сипва по една лъжица от карамелизираната захар.
Отгоре се нарежда парчета тиква. Залива се с млечната смес.
Купичките се слагат в тава. В тавата се сипва вода до половината на купичките.
Печем крем карамела 40 мин. на 160 градуса, след което купичките се изваждат от тавата и се оставят да се охладят, за да не е твърде горещ десертът с тиква.
Сервират се, като се обръщат върху чиния.
Чуден крем карамел с тиква и оризово мляко!