Начин на приготвяне
Измитата и почистена коприва попарете във вряща вода за няколко минути и след това извадете и накълцайте на ситно. Водата не изхвърляйте, защото ще използваме за копривената супа.
Накълцайте на много ситно лука и го запържете в олиото. Сложете чесъна и разбъркайте за кратко.
Когато лукът стане светло златист, сложете настъргания домат и щом водата от него се изпари, добавете брашното и лъжичка сол.
Бъркайте около минута, налейте бульона от бланширането на копривата и хубаво разбийте с телена бъркалка, за да не остават бучки.
Когато бульонът започне да се сгъстява, добавете накълцаната коприва и ситно нарязаните листа от левурда (те могат да се добавят и малко по- късно).
Сложете и сушените зеленчуци, малко от натрошеното сирене и още сол на вкус. Варете около 30 минути като на половината на това време прибавите и ориза. Не е нужно оризът да ври прекалено дълго, тъй като така или иначе ще продължи да набъбва от топлината дори и да сте отстранили пролетната супа от огъня. Доливайте си вода или бульон до желаната гъстота.
Също така може да сложите и повечко сирене, то се разтапя почти напълно и само оставя своя аромат, както и сгъстява допълнитено. Използвайте хубаво овче сирене!
Накрая застройте с кисело мляко и жълтък и поднесете топлата копривена супа, поръсена с още натрошено сиренце.
Добър апетит с моята супа от коприва и левурда с овче сирене!