Gotvach.bg»Рецепти»Супи»Чорби и супи»Супа от коприва»Супа от коприва и левурда с овче сирене

Супа от коприва и левурда с овче сирене

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Супа от коприва и левурда с овче сирене
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 8
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
6
"Полезна и вкусна копривена супа"

Необходими Продукти

  • коприва - 150 г почистена
  • лук - 1 средна глава
  • чесън - 2 скилидки
  • домати - 1 бр.
  • левурда - около 25 листа
  • сушени зеленчуци - 1 с.л.
  • овче сирене - 150 г или на вкус
  • олио - 70 мл.
  • брашно - 2 с.л. с връх
  • ориз - 1 щедра шепа
  • кисело мляко - 3 с.л.
  • жълтък - 1 бр.
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измитата и почистена коприва попарете във вряща вода за няколко минути и след това извадете и накълцайте на ситно. Водата не изхвърляйте, защото ще използваме за копривената супа.

Накълцайте на много ситно лука и го запържете в олиото. Сложете чесъна и разбъркайте за кратко.

Когато лукът стане светло златист, сложете настъргания домат и щом водата от него се изпари, добавете брашното и лъжичка сол.

Бъркайте около минута, налейте бульона от бланширането на копривата и хубаво разбийте с телена бъркалка, за да не остават бучки.

Когато бульонът започне да се сгъстява, добавете накълцаната коприва и ситно нарязаните листа от левурда (те могат да се добавят и малко по- късно).

Сложете и сушените зеленчуци, малко от натрошеното сирене и още сол на вкус. Варете около 30 минути като на половината на това време прибавите и ориза. Не е нужно оризът да ври прекалено дълго, тъй като така или иначе ще продължи да набъбва от топлината дори и да сте отстранили пролетната супа от огъня. Доливайте си вода или бульон до желаната гъстота.

Също така може да сложите и повечко сирене, то се разтапя почти напълно и само оставя своя аромат, както и сгъстява допълнитено. Използвайте хубаво овче сирене!

Накрая застройте с кисело мляко и жълтък и поднесете топлата копривена супа, поръсена с още натрошено сиренце.

Добър апетит с моята супа от коприва и левурда с овче сирене!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка: