Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Хлебчета»Хлебчета за домашен хотдог

Хлебчета за домашен хотдог

Албена АсеноваАлбена Асенова
Гуру
1k12k3k8k12
Хлебчета за домашен хотдог
Снимка: Албена Асенова
1 / 3
13/05/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
70 мин.
Порции
10
"Хлебчета за домашен хотдог - представяте ли си само колко вкусен ще бъде"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 230 мл
  • захар - 30 г
  • прясна мая - 10 г
  • брашно - 500 г
  • краве масло - 70 г
  • сол - 1 ч.л.
  • яйца - 2 бр
  • оцет - за намазване 2 капки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се поставя в купа със затопленото прясно мляко и захар, за да се активира. Оставя се настрани, покрита с памучна кърпа, докато шупне.

Брашното се пресява. Към него се прибавя солта, разбърква се и в средата му се прави кладенче.

В него се чуква едното яйце и белтъкът от другото и добавя активираната мая.

Замесва се меко тесто, като при самото месене на няколко пъти се добавя омекналото краве масло.

Оформя се на топка тесто, покрива се с памучна кърпа или свежо фолио и оставя да втаса, най-добре на топло, докато удвои обема си. Втасването отнема около един час.

След като тестото бухне, се разделя на десет еднакви топки. Всяка една топка се оформя на фитил и разточва по дължина на лента с ширина 6-7 см.

Навива се на руло и по този начин се оформя хлебчето. По същия начин се оформят и останалите продълговати хлебчета.

Малките питки се нареждат в тава, покрита с хартия за печене, и се оставят да втасат отново.

Преди печене се намазват с разбит с две капки оцет жълтък и слагат в загрята на 180 °C фурна.

Пекат се около половин час до приятен загар. За да се получи мека коричка, във фурната се слага метална купа с вода.

Хлебчетата за хотдог са изключително вкусни и са подходящи както за хотдог, така и за сандвичи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: