Начин на приготвяне
Маята се поставя в купа със затопленото прясно мляко и захар, за да се активира. Оставя се настрани, покрита с памучна кърпа, докато шупне.
Брашното се пресява. Към него се прибавя солта, разбърква се и в средата му се прави кладенче.
В него се чуква едното яйце и белтъкът от другото и добавя активираната мая.
Замесва се меко тесто, като при самото месене на няколко пъти се добавя омекналото краве масло.
Оформя се на топка тесто, покрива се с памучна кърпа или свежо фолио и оставя да втаса, най-добре на топло, докато удвои обема си. Втасването отнема около един час.
След като тестото бухне, се разделя на десет еднакви топки. Всяка една топка се оформя на фитил и разточва по дължина на лента с ширина 6-7 см.
Навива се на руло и по този начин се оформя хлебчето. По същия начин се оформят и останалите продълговати хлебчета.
Малките питки се нареждат в тава, покрита с хартия за печене, и се оставят да втасат отново.
Преди печене се намазват с разбит с две капки оцет жълтък и слагат в загрята на 180 °C фурна.
Пекат се около половин час до приятен загар. За да се получи мека коричка, във фурната се слага метална купа с вода.
Хлебчетата за хотдог са изключително вкусни и са подходящи както за хотдог, така и за сандвичи.