Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Ориз на Тиган»Ориз на тиган с горски гъби и яйца

Ориз на тиган с горски гъби и яйца

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Ориз на тиган с горски гъби и яйца
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 4
18/05/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
28 мин.
Общо
43 мин.
Порции
3
"Ориз на тиган с горски гъби и яйца - хапнете с филийка пълнозърнест хляб"

Необходими Продукти

  • ориз - 250 г (за предпочитане кръглозърнест)
  • гъби - 250 г горски, ливадна печурка или други
  • чесън - 4 скилидки
  • олио - 5 с.л.
  • краве масло - 2 с.л.
  • гъбен бульон - течност според сорта ориз
  • яйца - 4 бр.
  • розмарин - 1 и 1/2 ч.л.
  • магданоз - 1/2 връзка
  • домати - за гарниране
  • зехтин - 1 - 2 с.л. за домата
  • сол - на вкус
  • черен пипер - по желание
  • сок от лимон - по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Загрейте олиото на умерен огън и в него запържете скилидките чесън, нарязани на тънки филийки. Достатъчно е да си пуснат аромата.

Почистете добре гъбите, нарежете ги и ги сложете при чесъна, като е добре тиганът да е с широка повърхност, за да са на по-тънък пласт и да се сотират, а не да се задушават.

След като поомекнат, сипете ориза. Ако ползвате кръглозърнет сорт тип Бомба, няма нужда да го миете дълго предварително или да го киснете във вода.

След като и оризът се позапържи, овкусете със сол и розмарин и сипете течността в пропорции според сорта, който използвате.

Варете до поемане на бульона, като се стараете почти да не разбърквате. Нека огъня не е много силен, за да не загаря по дъното.

Накрая добавете маслото и след като се разтопи, чукнете яйцата и разбъркайте хубаво.

За финал, сложете свежия накълцан магданоз и по желание една-две лъжици лимонов сок и черен пипер.

Сервирайте гъбите с ориз с гарнитура от домат поръсен със хубав зехтин и сол Малдон.

Добър апетит с моя ориз на тиган с горски гъби и яйца!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Дони Ники
Дони Ники
Голяма вкуснотия!
18.05.2022 15:44
1