Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Паеля»Средиземноморски ориз на тиган

Средиземноморски ориз на тиган

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Средиземноморски ориз на тиган
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
55 мин.
Порции
4
"Ето я една от основните причини да сме влюбени в Средиземноморската кухня"

Необходими Продукти

  • ориз - 350 г бомба
  • черни миди - 400 г
  • бели пясъчни миди - 100 г
  • скариди - 150 г небелени
  • норвежки омари - 2 бр. големи
  • калмари - 200 г пръстени
  • лук - 160 г
  • чесън - 2 - 3 скилидки
  • домати - 400 г пресни или от консерва
  • рибен бульон - 1 кубче
  • чушки - 200 г (зелени и червени)
  • шафран - 1 к.л. на прах
  • сол - 1 и 1/2 с.л. или на вкус
  • лимони - 1 бр.
  • зехтин - 60 мл
  • захар - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Накълцайте лука и чесъна и ги запържете в зехтина до омекване. Използвайте голям тиган с диаметър 30 см. Добавете чушките, нарязани на кубчета и пръстените калмар. Гответе 10 минути на умерен до силен огън при периодично разбъркване.

Прибавете доматите - накълцани или пюрирани, заедно със солта, захарта, шафрана и натрошеното кубче концентриран бульон. Гответе още 10 минути.

Налейте вода - на 1 обемна част от ориза-2.5 части вода (вижте указанията на производителя на ориза и се съобразете с тях, за да сте сигурни, всяка марка ориз може да изисква различни количества течност).

Добавете норвежките омари и варете 16-17 минути, слагайки скаридите и белите пясъчни миди 4-5 минути, преди да снемете от огъня.

Поставете черните миди в съд с похлупак и оставете на силен огън за около 4-5 минути, разклащайки съда, докато се отворят.

По-голямата част от тях отделете от черупките и сложете в тигана при ориза.

Останалите миди с черупките подредете върху ориза на тиган заедно с лимона, нарязан на четвъртинки. Сервирайте на момента.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка: