Начин на приготвяне
Накълцайте лука и чесъна и ги запържете в зехтина до омекване. Използвайте голям тиган с диаметър 30 см. Добавете чушките, нарязани на кубчета и пръстените калмар. Гответе 10 минути на умерен до силен огън при периодично разбъркване.
Прибавете доматите - накълцани или пюрирани, заедно със солта, захарта, шафрана и натрошеното кубче концентриран бульон. Гответе още 10 минути.
Налейте вода - на 1 обемна част от ориза-2.5 части вода (вижте указанията на производителя на ориза и се съобразете с тях, за да сте сигурни, всяка марка ориз може да изисква различни количества течност).
Добавете норвежките омари и варете 16-17 минути, слагайки скаридите и белите пясъчни миди 4-5 минути, преди да снемете от огъня.
Поставете черните миди в съд с похлупак и оставете на силен огън за около 4-5 минути, разклащайки съда, докато се отворят.
По-голямата част от тях отделете от черупките и сложете в тигана при ориза.
Останалите миди с черупките подредете върху ориза на тиган заедно с лимона, нарязан на четвъртинки. Сервирайте на момента.
Добър апетит!